Reizen is heerlijk, maar het kan ook een impact hebben op het milieu. Vooral single-use plastic, zoals plastic flesjes, rietjes en zakken, is een groot probleem. Dit plastic wordt vaak weggegooid en komt terecht in de natuur, waar het schade aanricht aan dieren en planten. Gelukkig zijn er veel manieren om plasticvrij te reizen. Met een paar kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken. Wil jij ook een bijdrage leveren aan een schonere wereld? Volg deze tips en maak je reis plasticvrij!
Tips om Single-use plastic te voorkomen
-
Gebruik een hervulbare waterfles
Een hervulbare waterfles is een must voor iedereen die plasticvrij wil reizen. De duurzame en herbruikbare thermosflessen van Saywhat Bottles zijn een goed voorbeeld. Je water blijft heel lang lekker koud (of warm) en je bespaart minstens 167 plastic flesjes per jaar. In veel hotels kun je je waterfles hervullen. Is dit niet mogelijk? Koop dan een 5 liter fles in de supermarkt en vul op deze manier je fles bij. Echt duurzaam? Koop dan een waterfles met filter. Dan kun je gewoon het water uit de kraan drinken zonder ziek te worden.
-
Neem je eigen tas mee
Vooral in Azië kijken ze niet op een plastic zakje meer of minder. Voor elk boodschapje of souvenir een nieuw zakje. In Nederland is dat tegenwoordig ondenkbaar. Ga je boodschappen doen of souvenirs shoppen? Laat dan zien dat je een eigen tas bij je hebt en dat een plastic tasje niet nodig is.
-
Verzorgingsproducten
Gebruik shampoo- en zeepbars in plaats van de mini’s die je in het hotel krijgt. De mini’s zijn enorme vervuilers. Vaak worden ze één keer gebruikt en vervangen terwijl ze nog helemaal niet leeg zijn. Shampoo- en zeepbars zijn geweldige alternatieven. Ze zijn licht, klein, makkelijk mee te nemen en je doet er heel lang mee. En als je ze vaker koopt dan is een bewaarbakje wel erg handig. Deze kun je blijven gebruiken, dus heel goed voor het milieu.
-
Wegwerpbestek
Als je regelmatig bij stalletjes op straat een lekkere vers gemaakte maaltijd ophaalt, zorg dan dat je je eigen bestek meeneemt. Bamboe is bijvoorbeeld een goed alternatief of een opvouwbaar setje dat je bij de outdoor winkel koopt.
-
Vershoudbakjes
Nieuwe ervaringen opdoen en onvergetelijke momenten beleven, daar krijg je honger van. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk om verpakkingsvrij te eten onderweg. Een goede manier om dit te doen is door je eigen vershoudbakjes mee te nemen. Vershoudbakjes zijn herbruikbaar en vaatwasbestendig, dus je kunt ze keer op keer gebruiken. Koop je toch iets onderweg, ga dan voor lekkers zonder verpakking of gewikkeld in gerecycleerd papier of karton.
-
Plastic rietjes
Drink jij ook graag een lekkere cocktail op vakantie? En zie jij dat ze plastic rietjes gebruiken...? Geef dan aan dat je er geen rietje bij hoeft. Neem je eigen verantwoorde rietje mee op reis (het neemt haast geen ruimte in) of drink gewoon uit je glas. Rietjes zijn niet het grootste probleem in de plastic vervuiling. Maar voor de zeedieren zijn ze juist heel gevaarlijk. Ze raken erin verstrikt of slikken de rietjes in, met alle gevolgen van dien.
-
Gratis oordopjes en oogmaskers
Je kent ze vast wel. De gratis oordopjes en het gratis slaapmasker die uitgedeeld worden in het vliegtuig tijdens een lange vlucht. Na een vliegreis belanden ze 9 van de 10 keer in de prullenbak. Zo zonde en heel vervuilend. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een eigen koptelefoon, headset of oordopjes. Waarom zou je die niet gebruiken? Bij veel vliegmaatschappijen kun je ze via bluetooth koppelen. Check dit wel even van te voren. Anders heb je oordopjes nodig met draad en een speciale adapter. Maar die heb je vast ook nog wel ergens liggen.
-
Geef het goede voorbeeld
Het vermijden van alle plastic producten tijdens het reizen is natuurlijk vrij lastig. Geef daarom het goede voorbeeld en zorg ervoor dat je alles netjes opruimt en weggooit op de plekken die daarvoor bestemd zijn. Zie je op straat, op het strand, in de jungle of waar je ook bent afval liggen? Raap het op en neem het mee of gooi het in de afvalbak. Je zit er misschien niet op te wachten om de rommel van een ander op te ruimen. Maar het kan ook ergens weggewaaid zijn of door dieren uit de prullenbak gehaald zijn. En als anderen jou het zien doen. Dan volgen er misschien meer.
Nog meer doen voor een plasticvrije wereld?
Door het jaar heen zijn er verschillende acties waaraan je kunt deelenemen. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour wordt in 2 weken tijd, in 30 etappes, de hele Noordzeekust schoongemaakt. En jaarlijks wordt in september, in 180 landen, de World Cleanup Day georganiseerd. Dit is de grootste opschoonactie ter wereld. Kijk waar je op dat moment bent en help een paar uurtjes mee.
333travel is zich bewust van de impact die reizen met zich mee kan brenge en we zetten ons volledig in om een duurzamere reisorganisatie te zijn. Ons doel is om jullie te inspireren om ook een stapje verder te gaan en met reizen een positieve en duurzame impact te creëren. Help jij ons mee om dit te realiseren? Meer info over 333travel en verantwoord reizen.