Voor Cambodja is een Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas verplicht, die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Daarnaast is een toeristenvisum en een elektronische aankomstkaart vereist.
E-visum Cambodja
Een toeristenvisum voor Cambodja kun je online regelen. Het e-visum is 30 dagen geldig en kost USD 36 (inclusief verwerkingskosten). Dit betaal je per creditcard. De aanvraag van het e-visum duurt circa 3 werkdagen. Het e-visum is geldig bij binnenkomst in Cambodja en verlaten van Cambodja via de luchthavens en via sommige landsgrenzen. Alle grenzen waarvoor het e-visum geldig is, staan genoemd op de e-visum website.
Visum bij aankomst
Op de luchthavens en bij de landsgrenzen is het mogelijk een toeristenvisum bij aankomst te regelen. Het visum is 30 dagen geldig en bedraagt USD 30. Let op dat dit contant betaald moet worden. (Op internationale luchthavens kun je tegenwoordig ook met creditcard betalen).
Om een visum aan te vragen dien je het volgende mee te nemen:
Indien je langer dan 30 dagen in Cambodja wenst te verblijven dan dien je het visum vooraf te regelen.
Het visum kun je ook snel en veilig van tevoren regelen via onze professionele partner Visa4travel. In dit geval betaal je extra handlingkosten. Visum Cambodja aanvragen
Electronic Arrival Card Cambodja
Vanaf 1 juli 2024 moeten alle passagiers die naar Cambodja reizen, binnen 7 dagen voor aankomst een elektronische aankomstkaart invullen. Deze nieuwe 'Cambodia e-arrival card' is alleen via de officiële website verkrijgbaar. Na registratie ontvang je een QR-code die je op je telefoon dient op te slaan. Meestal hoef je deze niet te laten zien, maar soms kan er toch om gevraagd worden ter verificatie.
Vaccinaties
Officieel is voor een bezoek aan Cambodja geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en Hepatitis A.
Verder kun je beter niet zwemmen of pootje baden in stilstaand water. Ook raden we aan om muggenwerende middelen met DEET mee te nemen.
Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinatie pagina voor meer informatie.
Zon
De zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op je kinderen, een kinderhuidje is nog erg gevoelig. En neem een zonnebril mee en een hoed of pet.
Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat. November tot april is het droge seizoen waarbij april een zeer hete maand kan zijn. Van mei tot oktober heerst de moessonperiode, ook wel bekend als de regentijd. Het jaar is te verdelen in 4 periodes:
De temperatuur kan oplopen tot boven de 35 °C in de warme periode en afnemen tot onder de 20 °C in de koele periode.
Het tijdsverschil tussen Nederland en Cambodja verschilt in de zomer en in de winter. In de zomer tijdens onze zomertijd is het in Cambodja 5 uur later en in de winter 6 uur later dan in Nederland.
Cambodja staat bekend als een veilige vakantiebestemming. Desondanks is het altijd verstandig om de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Let net als in Nederland goed op je spullen en loop niet met een openstaande tas op straat. In de grotere steden en de grootste badplaatsen kunnen zakkenrollers actief zijn.
Bij de landgrensovergangen met Laos, Thailand en Vietnam dien je goed op te letten. Hier wordt wel eens geprobeerd om je meer te laten betalen dan nodig is. Vraag voordat je de grens over gaat aan je gids wat je moet doen en wat je moet betalen. Je bent dan goed voorbereid.
In Cambodja betalen ze met de Riel of met de Amerikaanse Dollar. Je kunt in Cambodja in de meeste steden en toeristische plaatsen pinnen. Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in de betere hotels en restaurants.
Het makkelijkste is om voldoende kleine coupures mee te nemen in Amerikaanse dollars. Let op dat alleen nieuwe, onbeschadigde USD biljetten worden geaccepteerd. Hier kun je gewoon mee betalen in winkels, restaurants en op markten. Het wisselgeld krijg je wel in Cambodjaanse Riel terug. Bij toeristische attracties staan de prijzen zelfs vaak alleen in dollars. Grotere coupures, zoals een biljet van USD 100, nemen ze liever niet aan, omdat ze vaak niet genoeg wisselgeld hebben.
De netspanning in het gehele land bedraagt 220 volt. Er is soms een reisstekker nodig in verband met andersoortige stopcontacten. Bij de meeste hotels kun je een adapter krijgen, indien nodig. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn.
De infrastructuur in Cambodja is de laatste jaren flink verbeterd. De wegen van en naar de steden en toeristische plaatsen zijn allemaal geasfalteerd. Echter raken delen van weg regelmatig beschadigd (door bijvoorbeeld de moesson) waardoor niet alle stukken weg altijd even goed zijn. Zijwegen in het binnenland of wegen naar lokale dorpen zijn vaak zandwegen.
Het openbaar vervoer heeft niet een heel uitgebreid netwerk in Cambodja. In de steden zijn er taxi's, tuktuks en brommertaxi's. Verder bestaat het openbaar vervoer uit bussen en boten.
Er wordt al jaren gesproken om het oude spoornetwerk te vernieuwen en weer in gebruik te nemen. Er is nu een treinverbinding tussen Phnom Penh en Sihanoukville die een aantal dagen per week rijdt. Ook is er een paar keer per week een treinverbinding tussen Phnom Penh via Battambang naar de grensovergang Poipet bij de grens met Thailand. Het deel Battambang-Poipet wordt nu echter gerenoveerd en is momenteel buiten gebruik.
Een binnenlandse vlucht tussen Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville is ook mogelijk.
Je kunt in Cambodja je mobiele telefoon gewoon blijven gebruiken. Controleer wel bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt.
Wil je vanuit je hotelkamer bellen? Vraag dan eerst de tarieven op. Vooral internationaal bellen is kostbaar. In de steden en toeristische plaatsen is Wi-Fi beschikbaar in de meeste hotels en vaak ook in restaurants en bars.
Neem lichte kleding mee, bij voorkeur van katoen. Voor de hoger gelegen gebieden is het aan te raden om warmere kleding mee te nemen. Bij bezoek aan tempels, moskeeën of andere religieuze plaatsen moeten schouders en knieën bedekt zijn.
Houd rekening met de kledingvoorschriften wanneer je het Royal Palace en de Silver Pagoda bezoekt in Phnom Penh: korte
broeken, rokjes en jurkjes tot boven de knie en mouwloze topjes, jurkjes en hemden zijn niet toegestaan.
Zorg dat je SD-kaart voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en opslaan tijdens jouw vakantie in Cambodja. Heb je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte? Dan kun je in Cambodja in de steden een SD-kaart kopen.
Je mag bijna overal fotograferen en filmen. Als het niet mag of als je geen flits mag gebruiken, dan wordt dit met bordjes aangegeven. Wil je mensen fotograferen of filmen? Vraag dan eerst even om toestemming.
Fooien zijn niet verplicht in Cambodja maar wel gebruikelijk en worden zeer gewaardeerd. Vooral voor mensen werkzaam in het toerisme zijn fooien een belangrijk deel van hun inkomsten. Het is gebruikelijk een fooi te geven aan kamermeisjes, bellboys, gidsen en chauffeurs.
Als richtlijn kun je voor kamermeisjes en bellboys een fooi van USD 1 per dag/koffer aanhouden. Voor een gids is USD 8-10 per dag redelijk en voor een chauffeur USD 4-5. Een taxichauffeur geef je ongeveer 10% van de ritprijs. Bij veel restaurants wordt er 10% service charge berekend. Een kleine fooi van 5% tot 10% van de rekening als blijk van waardering zal desondanks worden gewaardeerd.