Een camper is ondanks zijn grootte gemakkelijk te besturen. Je rijdt met een automatische versnelling, dus je hoeft echt alleen op de weg te letten. Buiten de grote steden is het meestal niet druk op de weg en je hebt dus alle tijd en ruimte om in je eigen tempo te rijden.
In Nieuw-Zeeland rijden ze aan de linkerkant van de weg en dat is waar je het meest aan zult moeten wennen. Geef jezelf de kans om hier aan te wennen en let vooral de eerste dagen extra op als je de weg op rijdt en bij kruisingen, afslagen en rotondes.
Een camper is een stuk hoger dan een auto. Let hier ook extra op bij bijvoorbeeld lage uitstekende takken langs de weg.
Een campervakantie is een hele populaire manier om je vakantie in Nieuw-Zeeland door te brengen. Voor een scherpe prijs, leuke gratis extra's en goede beschikbaarheid van de campers is het dus zaak om zo vroeg mogelijk te boeken.
Campers in Nieuw-Zeeland zijn vanaf ongeveer september voor het jaar erop al te boeken.
Met een camper rijd je minder hard dan met een auto en je rijdt in Nieuw-Zeeland niet over snelwegen maar over kleinere, bochtige wegen met een lagere maximum snelheid. Je zult dus langer over afstanden doen en bovendien wil je ook genoeg tijd hebben om leuke stops onderweg te maken.
Een goed gemiddelde om aan te houden is 250 kilometer per dag. Hier doe je circa 4-5 uur over. Natuurlijk zul je op sommige dagen een langere afstand afleggen om van A naar B te komen, maar je kunt de dag(en) erna dan meer rust inbouwen om de omgeving te verkennen.
Deze beslissing is geheel aan jou. Reizen per camper is natuurlijk vooral ideaal vanwege de flexibiliteit die je hebt. Wanneer je buiten het hoogseizoen reist, loop je minder risico dat campings vol zitten en wanneer je vooruit belt om te reserveren, sta je nooit voor verrassingen.
Sommige campings zijn (met name in het hoogseizoen, lange weekenden en op nationale feestdagen) zo populair dat je ze wel ruim van te voren moet boeken. Het gaat dan vooral om de populairste bestemmingen op het Zuidereiland, zoals Queenstown, Wanaka, Lake Tekapo en Te Anau.
Boek je een camper van Mighty, Britz of Maui, dan kun je via hun app kun je campings zoeken en het is nu ook mogelijk sommige campings te boeken. Boek je een camper van Cheapa Campa, Apollo of Star RV, dan kun je via hun app campings zoeken en boeken.
Dat ligt natuurlijk aan diverse factoren. Hechten jullie aan luxe, ruimte en faciliteiten of is bijvoorbeeld een scherpe prijs belangrijker.
Tip: Let in ieder geval goed op de bedafmetingen en bepaal of deze passen bij je reisgezelschap. Aangezien de camper voor langere tijd ook je slaapplaats is, is het belangrijk dat iedereen comfortabel kan liggen.
Heb je hulp nodig? Onze Nieuw-Zeeland reisspecialisten adviseren je graag over de opties.
Een veelgehoorde vraag is of een campervakantie voordeliger is dan een vakantie met een huurauto. Dat hangt van een aantal factoren af maar meestal ontloopt het elkaar niet veel.
Vooraf lijkt een campervakantie vaak voordeliger dan een fly drive. Je betaalt op dat moment de vlucht, aankomstovernachting, camperhuur en eventuele extra's zoals de ferry overtocht. Ter plaatse komen er echter ook nog kosten bij, omdat je nog voor de campings en benzine betaalt. De kosten van benzine zijn bij een camper hoger dan bij een auto, aangezien een camper niet zuinig rijdt. Daar staat wel tegenover dat je zelf kunt koken om kosten te besparen en heerlijk middenin de natuur kunt kamperen.
Onderaan de streep zullen de kosten voor beide vakantietypes waarschijnlijk redelijk gelijk uitkomen en kun je beter een keuze maken o.b.v. wat beter bij je past. Een groot verschil is bijvoorbeeld dat bij een fly drive alle accommodaties al vastliggen terwijl je bij een campervakantie meer vrijheid hebt om ter plaatse je dagen en route in te vullen.
De minimum leeftijd om een camper te mogen huren en besturen is meestal 21 jaar. Mochten er afwijkende regels gelden bij een campermaatschappij, dan staat dit bij de desbetreffende maatschappij vermeld.
Wildkamperen is op bepaalde plekken toegestaan in Nieuw-Zeeland, mits je camper een vast toilet heeft (dus geen 'porta potti' of draagbaar toilet) en er geen borden staan die aangeven dat er geen “overnight camping” is toegestaan. Je kunt bij de lokale bezoekerscentra informeren waar het in de buurt is toegestaan om te wildkamperen.
De verzekering is per camperverhuurder verschillend. Vaak heb je bij de standaardverzekering nog een behoorlijk eigen risico. Je kunt dit eigen risico afkopen met een verzekering van de verhuurder of met de speciale Eigen Risico verzekering van Allianz Verzekeringen.
Let op: koop je het eigen risico af met de speciale Eigen Risico verzekering van Allianz Verzekeringen, dan wordt de volledige borg nog steeds geblokkeerd op je credit card bij het ophalen van de camper. Zorg dat je hiervoor genoeg ruimte op je credit card hebt. Wil je ook de borg verlagen, dan dien je het eigen risico af te kopen bij de camperverhuurder zelf. Je kunt de Allianz Eigen Risico Autohuur verzekering alleen afsluiten wanneer je in Nederland woont.
Onze Nieuw-Zeeland reisspecialisten informeren je hier graag over.
Om een camper te mogen besturen in Nieuw-Zeeland, moet je minimaal 2 jaar in het bezit zijn van een standaard autorijbewijs (B). Bovendien moet je naast je Nederlandse autorijbewijs een internationaal rijbewijs bij je hebben.