Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.
Beijing of Peking is de stad waar Mao ligt begraven. Het is ook de stad van de kleine steegjes, pleintjes en het kleurrijke straatbeeld. In Beijing hebben keizers 500 jaar lang geregeerd en het heeft de best bewaarde keizerlijke stad ter wereld. Tot slot kringelt de Chinese muur als een slang door de prachtig groene omgeving ten Noorden en Westen van de stad.
Waar Beijing bekend om is, is het grote Tian’anmen plein. Hier sprak Mao Zedong in 1949 uit dat China een volksrepubliek werd. Ondanks het bloederige protest tegen het communisme in 1989 op ditzelfde plein, dat door studenten werd geïnitieerd, is China nog steeds een communistische eenpartijstaat. Midden op het Tian’anmen plein staat het mausoleum waar Mao Zedong begraven ligt.
Het echte Beijing ervaart je in de oudste wijken van de stad. In de Hutongs, de oude straatjes in de stad. Kleine straatjes, de Siheyuands; kleine huisjes die soms gebouwd zijn rond de typisch Chinese binnenplaatsjes, restaurantjes, cafés en heel veel kleur op straat. Je kunt dit doolhof aan huisjes doorkruisen per Riksja, maar zelfstandig per fiets is dit ook prima te doen.
Waarschijnlijk de grootste en ook zeker één van de mooiste attracties in China is de ‘Purperen Verboden Stad’ in Beijing (Peking). De stad is opgebouwd zoals een keizerlijke stad volgens traditie is opgebouwd. In het centrum ligt de verboden stad, in dit geval de Purperen verboden Stad. Dit is de verblijfplaats van de keizer en zijn aanhang. De verboden stad wordt omringd door enorme muren. Buiten deze muren bevindt zich de keizerlijke stad die op zijn beurt wordt omringd door muren en een gracht. In de keizerlijke stad bevonden zich mensen en arbeiders die dienstbaar waren voor het keizerlijk hof. Zo zetelde er een naaiatelier, een bakkerij, wapenstallen en een drukkerij.
Vanuit de keizerlijke hoofdstad hebben de keizers tijdens de Ming-dynastie en de Qing-dynastie 500 jaar lang geregeerd. De architectuur in de stad is werkelijk imponerend. Enorme poorten, gigantische pleinen en grootse paleizen. De opzet van de stad is symmetrisch en de harmonie tussen de gebouwen en open ruimtes is opvallend. In de stad vind je naast enorme keizerlijke paleizen, schitterende tuinen, verblijven van concubines en geheel volgens Chinese traditie, standbeelden van verschillende dieren. In de verboden stad staan zo’n 800 gebouwen!
Let op: De Verboden Stad is op maandag altijd gesloten.
Toch werkte het soms benauwend voor de keizers en zijn volgelingen, ze verlieten de verboden stad namelijk nooit. Daarom zijn er buiten de stad ook wel zomerverblijven gebouwd waar de keizers bijvoorbeeld in de zomer een paar maanden verbleven. Het zomerpaleis net iets buiten de stad is een voorbeeld van een dergelijk verblijf.
Dicht bij dit zomerverblijf vind je de Lama Tempel. Deze tempel is één van de belangrijkste Boeddhistische plekken in China. Het was de oude woning van de keizer Yin Zhen, nadat hij intrek had genomen in de verboden stad, werd dit gebouw omgetoverd naar Boeddhistische tempel. Het tempelcomplex herbergt de grootste Boeddha, opgebouwd uit één stuk hout. In Beijing vind je ook ‘de Hemelse Tempel’. Dit is het grootste Boeddhistische tempelcomplex in China. Keizers begaven zich twee maal per jaar in een processie naar deze tempel om te smeken aan de keizer van de hemel om een goede oogst of om deze te bedanken na een goede oogst. In dit complex vind je naast de prachtige tempel ceremoniële voorwerpen van deze traditie.
De Chinese muur wordt gezien als een wonder. De muur ligt over een groot deel van de breedte van China en is waarschijnlijk het enige bouwwerk dat uit de ruimte gezien kan worden. De muur loopt van de kust in het oosten ter Hoogte van Beijing naar het Westen over meer dan de helft van de totale breedte van China. De muur is gebouwd door de Chinezen om de Nomaden uit het Noorden (op wie ze erg neerkeken) tegen te houden om de grenzen binnen te dringen. De muur, die totaal waarschijnlijk zo’n 6400 kilometer lang is, is gebouwd in een periode van 2000 jaar. Er waren zo’n 20 staten en dynastieën bij betrokken.
In de omgeving van Beijing slingert de muur als een machtige slang door het indrukwekkend groene berglandschap. Eén van de meest bekende plaatsen waar je de muur kunt bezoeken is badaling, dichtbij Beijing. Zo’n 60km van Beijing en een stuk rustiger en minder toeristisch is Huanghuacheng, in dit gedeelte is de muur niet gerestaureerd. Deze plaats ligt dicht bij de graftombes van Ming. 13 van de 17 keizers uit de Ming Dynastie (1368-1644) liggen hier in een graftombe. Twee van deze graven zijn opengesteld voor publiek.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.