In het grensgebied tussen Mexico en Guatemala vind je een nog ongerept junglegebied, de Selva Lacandón, dat zich helemaal tot aan Honduras uitstrekt. Het is één van de laatste jungles van Mexico groot genoeg om de illustere jaguar te kunnen huisvesten en daarnaast het leefgebied van de gelijknamige Maya indianenstam. Let onderweg goed op, want de kans dat je brulapen, een toekan of papegaai spot is groot!
Tijdens deze tour vaar je over de rivier die Mexico van Guatemala scheidt en verken je het gebied te voet. Je maakt stops bij de minder bekende archeologische maya sites van Bonampak en Yachilan en je maakt uitgebreid kennis met de vriendelijke Maya bevolking in het dorpje waar je overnacht.
De volgende ochtend word je gewekt door de geluiden van de jungle die door je horramen naar binnen stromen. Een beleving om nooit meer te vergeten!
In het grensgebied tussen Mexico en Guatemala vind je een nog ongerept junglegebied, de Selva Lacandón, dat zich helemaal tot aan Honduras uitstrekt. Het is één van de laatste jungles van Mexico groot genoeg om de illustere jaguar te kunnen huisvesten en daarnaast het leefgebied van de gelijknamige Maya indianenstam. Let onderweg goed op, want de kans dat je brulapen, een toekan of papegaai spot is groot!
Tijdens deze tour vaar je over de rivier die Mexico van Guatemala scheidt en verken je het gebied te voet. Je maakt stops bij de minder bekende archeologische maya sites van Bonampak en Yachilan en je maakt uitgebreid kennis met de vriendelijke Maya bevolking in het dorpje waar je overnacht.
De volgende ochtend word je gewekt door de geluiden van de jungle die door je horramen naar binnen stromen. Een beleving om nooit meer te vergeten!
Deze reis is zorgvuldig door onze reisexperts samengesteld. Het programma kunnen we volledig op jouw reiswensen aanpassen. Enkele dagen langer of korter, extra excursies of een aanpassing in de route? Geen probleem, we regelen het graag voor je!
Dag 1: | Palenque - Lacanja Chansayab |
Dag 2: | Lacanja Chansayab - Palenque |
Vandaag een vroege start. Je wordt rond 06.00 uur opgehaald bij je accommodatie in Palenque en gaat onderweg. Onderweg stop je voor een simpel ontbijt in een lokaal restaurantje. In het plaatsje Corozal, op de grens van Mexico en Guatemala, stap je aan boord van een gemotoriseerde kano die je diep de jungle in zal brengen. Je vaart over de Usumacinta rivier die Mexico officieel van Guatemala scheidt. Let goed op onderweg, want de kans dat je brulapen, een toekan of papegaai spot is groot!
Na een uurtje varen kom je aan in de Maya stad Yaxchilan. Letterlijk betekent dit groene stenen in de Maya taal en deze ruïnes zijn een bezoek meer dan waard, want Yaxchilan was één van de belangrijkste Maya steden in dit gebied. Nadat je uitgebreid hebt kunnen rondwandelen tussen de ruïnetempels, groene terrassen, beelden en oude zuilen, stap je weer aan boord van de kano en keert terug naar Corozal.
De volgende stop is een andere Maya stad, Bonampak, waar oude Maya tempels diep in de jungle verscholen liggen. De site werd pas in 1946 ontdekt en voor het eerst betreden door niet-Maya’s. Veel toeristen zul je er dan ook niet tegenkomen. Bonampak is qua ruïnes niet de meest indrukwekkende Maya stad van Mexico, maar staat vooral bekend om prachtige muurschilderingen die je er terug vindt.
Je eindbestemming vandaag is het plaatsje Lacanja Chansayab, een Maya indianen dorpje diep in de jungle van Lacandón. Hier zul je overnachten in eenvoudige privé-accommodatie aan de rivier.
Je zult vandaag gewekt worden door de geluiden van de jungle die door je horramen naar binnen stromen. Een beleving om nooit meer te vergeten! Na het ontbijt neemt één van de dorpsbewoners je mee om een trekking door de jungle te maken. Hij kan je alles over de uitbundige natuur vertellen, hoe de Lacandón er nog op traditionele wijze leven en hij brengt je bij een schilderachtige waterval waar je even heerlijk kunt opfrissen.
Terug in het dorpje staat er weer een lekkere lunch voor je klaar. Daarna zit je jungle avontuur er alweer op en word je teruggebracht naar je hotel in Palenque. Hier kom je ’s avonds weer aan en eindigt deze tour.
Dag 1: | Palenque - Lacanja Chansayab |
Dag 2: | Lacanja Chansayab - Palenque |
Vanaf heden krijg je geen tourist card (Official Entry Immigration form, FMM) meer in het vliegtuig. Deze moet van tevoren online worden aangevraagd. Dit is volledig gratis en zal het immigration process ter plaatse versnellen.
Voor wie en voorwaarden
Houd bij het aanvragen van het FMM paspoort/paspoorten, vluchtinformatie, emailadres en de naam en het adres van het hotel bij de hand. Print het formulier na volledig invullen uit. Deze wordt bij aankomst op de luchthaven gestempeld*. De FMM is per persoon en geldt ook voor kinderen.
Je vraagt het FMM hier aan -> FMMDi - Mexico Tourist Card
*sommige luchthavens kunnen ter plaatse, buiten dit online formulier, nog vragen om extra informatie. Als dit voor jou geldt, dan staat dit vermeldt in jouw reisbescheiden.
Heb je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit? Dan kunnen afwijkende bepalingen gelden. Dit moet je zelf checken met het betreffende consulaat.
Let op! Wanneer je via Amerika naar Mexico vliegt dan moet je voor Amerika een ESTA (reistoestemming) aanvragen. Hiervoor gelden extra kosten. Lees hier meer over bij onze praktische informatie over Amerika.
Officieel is voor een bezoek aan Mexico geen vaccinatie verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden. In het algemeen worden DTP en Hepatitis A aanbevolen. Daarnaast komt in het grensgebied met Guatemala malaria voor en wordt het gebruik van malariatabletten soms aanbevolen. Over het algemeen is een goede muggenpreventie echter voldoende. Hetzelfde geldt voor het Zika virus, dat nog in zeer beperkte mate voorkomt in Mexico. Met name komt dit voor in de staten Jalisco, Morelos en Sinaloa. In Yucatán hoef je je hier weinig zorgen over te maken.
Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.
Een vakantie in de zon is heerlijk, maar de zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Neem een zonnebril mee en een hoed of een pet. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en let vooral op in de zee. Door het heerlijke koele water lijkt het alsof je niet verbrandt, maar het water versterkt de zonnestralen juist. Let ook vooral op met kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig.
In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Drink bijvoorbeeld een heerlijke fruitshake onder de parasol van het plaatselijke barretje.
In Mexico heb je verschillende klimaatzones die vooral worden bepaald door de hoogte. In de laaglanden is de gemiddelde temperatuur het gehele jaar door lekker warm. Met name in de bergen is het koeler en kan een extra trui of windjack nodig zijn.
De beste reisperiode voor geheel Mexico is van december-maart, maar ook in de rest van het jaar kun je er prima reizen.
Voor het schiereiland Yucatán is de beste reisperiode van november-april. Dan is het over het algemeen prachtig weer met aangename temperaturen tussen de 25-30 graden.
Van maart t/m mei is het een stukje warmer, in het binnenland en aan de Golf van Mexico kan het het soms oplopend tot 40 graden.
Van juni t/m oktober is het regenseizoen, waarbij de meeste buien kort en hevig aan het eind van de middag vallen, waarna het weer opklaart. Orkanen komen soms voor in Mexico, met name in september-oktober.
De munteenheid van Mexico is de Mexicaanse Peso (MXN). Een Euro is circa 20 MXN (2020).
Geld kan gewisseld worden op de luchthaven of bij een wisselkantoor. Het is verstandig om US-dollars mee te nemen in verschillende coupures.
Creditcards kunnen in Mexico ook prima gebruikt worden. Met name Visa wordt in veel hotels, restaurants en de luxere winkels geaccepteerd. Verder kun je op veel plaatsen in Mexico met een bankpas met Maestro logo ook geld pinnen bij een geldautomaat.
Koop online vreemde valuta
Je hebt de mogelijkheid om via GWK Travelex Amerikaanse dollars of andere vreemde valuta online te kopen. Na de bestelling kun je in de buurt van jouw woonplaats deze binnen 14 dagen ophalen.
Hierbij krijg je de volgende voordelen:
Qua kleding geldt dat te blote kleding niet bijzonder op prijs wordt gesteld. Zeker niet in kerken of indiaanse dorpen. Rondom de strandbestemmingen is dit uiteraard geen probleem.
Verder is het verstandig om voor verschillende weertypes kleding in te pakken. Luchtige katoenen kleding voor overdag in de warmere gebieden, aangevuld met een shirt met lange mouwen en lange broek voor ’s avonds als muggenpreventie. In de hoger gelegen gebieden kan het fris zijn en kan een extra trui of windjack nodig zijn. Ook een regenjas of paraplu is in sommige gebieden niet overbodig.
Zorg verder voor stevige (wandel)schoenen met profiel en natuurlijk een paar sandalen/slippers.
Het wegennetwerk in Mexico is redelijk uitgebreid en goed te bereizen. Zeker op het schiereiland Yucatán zijn de (tol)wegen vlak, overzichtelijk en over het algemeen goed te noemen. Je kunt dus gemakkelijk een auto huren om zelf het land door te reizen. Wel is het veiliger om alleen overdag te rijden. De deelstaten Chiapas en Oaxaca zijn meer heuvelachtig waar de wegen zich doorheen kronkelen. Hier moet je dus je snelheid op aanpassen.
Wil je liever niet zelf rijden tijdens je vakantie in Mexico? Dan is er een uitstekend alternatief! Er is in Mexico namelijk een uitgebreid netwerk van langeafstandsbussen waarmee je voor een klein bedrag in redelijk comfort kunt reizen. Er is ook een treinnetwerk maar hier wordt door toeristen eigenlijk maar weinig gebruik van gemaakt.
Voor grotere afstanden kun je ook gemakkelijk een binnenlandse vlucht boeken. Er zijn diverse (lowcost) airlines in Mexico waarmee je snel van a naar b kunt komen.
In de steden is een taxi (Uber of lokaal taxibedrijf) of het openbaar vervoer de snelste en beste optie.
Zorg dat jouw SD-kaartjes voldoende ruimte hebben om al die mooie foto's te kunnen nemen tijdens jouw vakantie in Mexico. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in de steden een SD-kaartje kopen.
Je mag bijna overal fotograferen en filmen. Indien het niet mag of indien je geen flits mag gebruiken, wordt dit met bordjes aangegeven. Wil je mensen fotograferen of filmen, vraag dan eerst toestemming. Dit geldt zeker voor de bevolking in Indiaanse dorpen, bijvoorbeeld bij San Cristobál de las Casas, waar het vaak niet gewaardeerd wordt.
Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.
Je kunt in Mexico je mobiele telefoon gewoon gebruiken, hoewel het bereik misschien niet overal even goed is en de kosten kunnen oplopen. Controleer bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. Een andere optie is om een lokale simkaart in je telefoon te gebruiken. Deze zijn goedkoop en eenvoudig verkrijgbaar bij de lokale conveniencestores zoals 7 Eleven of Oxxo.
Wil je vanuit je hotelkamer bellen? Vraag dan eerst de tarieven op. Vooral internationaal bellen is kostbaar. In de steden en toeristische plaatsen is (wifi)internet beschikbaar in de meeste hotels en vaak ook in restaurants en bars.
Reizen kan risico's met zich meebrengen, zo ook in Mexico. Over het algemeen is Mexico een veilige bestemming zolang je tijdens je verblijf de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Let goed op je spullen, draag niet openlijk dure sierraden of merkkleding en maak (waar mogelijk) gebruik van een kluisje om geld en paspoort in op te bergen. Wees alert op een mogelijke overval, vooral in de omgeving van luchthavens, busstations en als je net gepind hebt. Verder is het raadzaam om een aantal kopieën van je paspoort mee te nemen. Voor actuele reisinformatie en advies verwijzen wij je naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Er lopen verschillende tijdszones door Mexico waardoor het tijdsverschil met Nederland per regio varieert.
Verblijf je aan de Riviera Maya (deelstaat Quintana Roo) dan is het in de winter 6 uur vroeger dan in Nederland en België, in de zomer 7 uur.
In Centraal Mexico (o.a. Yucatán, Chiapas, Oaxaca en Mexico City) is het tijdsverschil het hele jaar door 7 uur.
In Noordwest Mexico (o.a. Guadalajara, Chihuahua) is het 8 uur vroeger. En in Baja California is het nog 1 uur, dus totaal 9 uur vroeger.
Let op: De zomertijd in Mexico wijkt qua periode af van onze zomertijd, waardoor er een verschil in bovenstaande informatie kan ontstaan
Mexicanen houden van hun feesten en festivals. Op officiële feestdagen kunnen winkels en bedrijven gesloten zijn en is het soms moeilijker reizen. Het is echter wel een unieke belevenis om zo’n dag mee te vieren met de lokale bevolking. In principe zijn de archeologische sites het hele jaar door geopend, echter bepaalde musea en overheidsinstellingen kunnen gesloten zijn op feestdagen.
Met name de volgende feestdagen worden groots gevierd.
Natalicio de Benito Juárez (21 maart)
Dit is de herdenkingsdag van de geboorte van de ex-president Benito Juárez. Hij was Mexico's eerste inheemse (Zapoteeks-Indiaanse) president. Volgens vele historici is Benito Juárez de meest geliefde en grootste leider die het land ooit gehad heeft.
Semana Santa (Pasen)
Doordat Mexico een overwegend Katholiek land is, wordt de Semana Santa (week voor Pasen) groots gevierd.
Grito de Dolores en Diá de la Indepencia (15-16 september)
Op de avond van 15 september viert men Grito de Dolores, oftewel de oproep tot onafhankelijkheid. Gevolgd door onafhankelijkheidsdag op 16 september. Al in 1810 riep Mexico zichzelf onafhankelijk van Spanje uit. Het duurde echt tot 16 september 1821 totdat Spanjaarden hier ook mee instemden. Dit wordt jaarlijks gevierd, meestal op de centrale pleinen en hoor je overal Viva Mexico!
Dia de los Muertos (2 november)
Oftewel de dag van de doden, die jaarlijks op 2 november is. Er wordt gevierd dat de doden 1 dag terugkomen naar de aarde om hun dierbaren te bezoeken.
Revolución Mexicana (20 november)
Oftewel de Mexicaanse revolutie en het begin van de moderne geschiedenis van het land en zijn bevolking.
Nuestra Señora de Guadalupe (12 december)
Deze feestdag is op 12 december, ter ere van Onze-Lieve-Vrouwe Guadalupe. Dit is voor Katholieken de beschermheilige niet alleen van Mexico, maar voor heel Latijns Amerika.
Kerstmis en nieuwjaar
Kerst wordt gevierd op 24 december ’s avonds en 25 december de hele dag gevierd. Sommige musea en bezienswaardigheden zijn dan gesloten. Dit geldt ook voor nieuwjaarsdag.
In sommige delen van Mexico is het houden van de siësta nog gebruikelijk. Sowieso wordt er in het hele land genoeg tijd ingeruimd voor een uitgebreide lunch. Het kan dus zijn dat winkels en bedrijven ’s middags een paar uur dicht zijn.
In Mexico heerst nog een echte mannen (macho) cultuur alhoewel vrouwen wel steeds vaker belangrijke posities bekleden. Mannelijke trots en familie eer zijn belangrijke zaken voor een Mexicaan. Houd hier dus rekening mee wanneer je in gesprek komt met locals. Men houdt van beleefdheden. Begin je gesprek altijd met een vriendelijke groet (buenos días of buenas tardes) en spreek mensen aan met usted (u) of Señor/Señora. Dit wordt erg gewaardeerd.
De netspanning in het gehele land bedraagt 127 Volt. Controleer of de apparaten die je mee wilt nemen hiervoor geschikt zijn. Ook heb je een adapter of reisstekker nodig in verband met andersoortige stopcontacten.
De Mexicaanse keuken is zeer smaakvol en staat sinds 2010 zelfs op Unesco’s lijst van cultureel erfgoed. De bekendste Mexicaanse gerechten zijn natuurlijk tortilla’s, taco’s, burrito’s en enchilada’s, die je bijna overal ter wereld kunt bestellen. Je zult echter merken dat je ze nog nooit zó lekker hebt gegeten als in Mexico! Uiteraard geserveerd met guacamole of minder bekend mole, een saus gemaakt van o.a. chocola en diverse specerijen. De meeste Mexicaanse gerechten zijn niet bijzonder spicy, maar dit kun je zelf toevoegen met de flesjes lokale Tabasco die op tafel staan. Wees hier voorzichtig mee!
Het ontbijt is echter over het algemeen vrij eenvoudig in Mexico. Bij de hotels bestaat het meestal uit toast en ei, met jam, ham of bacon erbij en fruit. Soms worden er als alternatief pancakes aangeboden.
Eten is niet duur in Mexico, voor een paar euro kun je heerlijk eten in een lokale cantina of taquería. Lunch is, anders dan bij ons, de belangrijkste maaltijd van de dag.
Mexicaans bier is ook wereldberoemd, een goed voorbeeld hiervan is Corona. Lokale sterke dranken zijn vooral rum, mezcal en natuurlijk tequila.
In Mexico liggen de lonen over het algemeen laag en zijn fooien een belangrijke aanvulling op het salaris. Voor kamermeisjes kun je een fooi van ongeveer 25-30 pesos per dag aanhouden en een bellboy verwacht ca. 30 pesos per koffer. In restaurants is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Deze staat soms al onder “servicio” of “propina” op de rekening. In een lokale cantina is het voldoende om het bedrag naar boven af te ronden. Een taxichauffeur hoef je geen fooi te geven alhoewel dit natuurlijk wel wordt gewaardeerd.
Voor gespecialiseerde lokale gidsen bij toeristische bezienswaardigheden is een fooi van ca. 10-20% van het excursiebedrag, afhankelijk van de tijdsduur, gebruikelijk.
Verder kun je mensen die je met kleine zaken helpen een fooi van 3-5 pesos geven. Voorbeelden hiervan zijn het inpakken van je boodschappen in de winkel, de weg wijzen of helpen bij parkeren.
Onderstaande prijzen zijn indicatieprijzen per persoon op basis van twee reizigers en gebaseerd op het specifieke programma van deze reis. Voor een uitgebreide prijsindicatie, kies “Bereken jouw prijs”.
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
5-20 | € 235,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
21-31 | € 266,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 254,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-28 | € 254,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 254,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-30 | € 254,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 258,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-30 | € 258,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 262,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 262,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-30 | € 258,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Indicatieprijs * | Vlucht | |
---|---|---|---|
1-31 | € 258,- | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
Vertrekdatum | Vlucht | |
---|---|---|
05/12/2024 | Excl. vlucht | Bereken jouw prijs |
* Exclusief reserveringskosten van € 15 p.p. (minimum € 30)
* Exclusief calamiteitenfonds van € 2,50 per boeking
** De reisbescheiden staan vanaf 2 weken voor vertrek klaar op MIJN333
Overnachting
Stel je in op eenvoudige faciliteiten bij de accommodatie in Lacanja Chansayab. Je verblijft in sfeervolle houten chalets, die verspreid liggen aan de rivier of in de jungle. Je beschikt over een privé-kamer met open horramen en eenvoudige toiletfaciliteiten.