Voor Myanmar heb je een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas nodig dat na vertrek uit Myanmar nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens heb je een visum nodig. Na uitgifte van het visum, dien je dit binnen 90 dagen te gebruiken. Jouw verblijf in Myanmar mag maximaal 28 dagen zijn, dit is niet verlengbaar. Verder dient er in het paspoort minimaal 1 lege pagina beschikbaar te zijn voor het visum.
E-visum
Vlieg je naar Yangon of Mandalay, dan is het nu mogelijk om zelf jouw E-visum aan te vragen, via een online aanvraagsysteem. De aanvraag van een visum kan plaatsvinden via eVISA.
De Birmese overheid brengt hiervoor USD 50 p.p. in rekening. Deze kosten dien je per creditcard (Mastercard, Visa) te voldoen tijdens de aanvraag.
Zorg ervoor dat je de aanvraag op tijd indient. Jouw e-visum is tot slechts 90 dagen na goedkeuring geldig is, vraag het dus binnen 90 dagen voor vertrek pas aan. Zorg er voor dat je uiterlijk 10 dagen voor vertrek alles afgerond heeft. Ook voor kinderen dien je een e-visum aan te vragen. De verwerkingsperiode zal ca. 5 werkdagen in beslag nemen, waarna je via email bericht ontvangt wanneer jouw aanvraag is goedgekeurd.
Visa4Travel
Je kunt het visum ook snel en veilig regelen via onze professionele partner Visa4Travel. In dit geval betaal je extra handlingkosten: Visum Myanmar aanvragen
Wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Dit dien je zelf te checken met het betreffende consulaat.
Myanmar is gedurende het gehele jaar goed te bereizen, maar het is goed om te weten dat het land 3 seizoenen kent: het koele droge seizoen (eind oktober t/m midden februari), het hete droge seizoen (eind februari t/m midden mei) en het regenseizoen (eind mei t/m midden oktober).
Myanmar kent een heel ander klimaat dan wij in Nederland gewend zijn en geef je lichaam dan ook even de tijd om te acclimatiseren. Om jouw lichaam aan de warmte te laten wennen, adviseren wij je de eerste paar dagen rustig aan te doen. Ook is het belangrijk veel te drinken. De UV-straling in Myanmar is zeer hoog, dus adviseren wij een hoge factor zonnebrandcrème en het dragen van een hoofddeksel om een zonnesteek tegen te gaan.
Officieel is voor een bezoek aan Myanmar geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden er bepaalde vaccinaties aangeraden. In het algemeen worden de volgende inentingen aanbevolen:
Ook kan het nodig zijn om Malariaprofylaxe mee te nemen (waarbij wij het middel Lariam sterk afraden i.v.m. de ernstige bijwerkingen).
Laat je je altijd ruim voor aanvang van jouw reis adviseren over benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.
De zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden je aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op jouw kinderen, een kinderhuidje is nog erg gevoelig. En neem een zonnebril en hoofddeksel mee.
De medische infrastructuur in Myanmar is zeer gebrekkig. In geval van een ernstig ongeval of medische complicaties wordt evacuatie naar Thailand geadviseerd. Je wordt geadviseerd hier rekening mee te houden bij het afsluiten van een reisverzekering.
De Birmese munteenheid is de Kyat (MMK) en mag niet vrij worden in- of uitgevoerd. Je spreekt het uit als tsjet. In Myanmar kun je enkel met Kyat of US-dollars contant betalen. Het is ook mogelijk om Euro’s om te wisselen maar de koers hiervoor is vaak minder gunstig. Travellercheques kunnen niet gebruikt worden en alleen in enkele duurdere internationale hotels worden creditcards geaccepteerd. Sinds kort zijn er op enkele plaatsen in het land pinautomaten, de betrouwbaarheid is hier echter nog niet van bewezen. Zorg dus dat je voldoende contant geld, bij voorkeur in US-dollars, bij je hebt.
Daarnaast is de plaats van geld wisselen belangrijk. De beste koers krijg je op de luchthaven of bij een officiëel bankkantoor. Verder kun je vrijwel overal geld wisselen op de zwarte markt. Vraag altijd eerst wat de koers is voordat je geld overhandigd. Vergelijk desnoods meerdere plaatsen om te achterhalen wat op dat moment de beste koers is.
Het is van groot belang dat de dollar- of euro-biljetten onbeschadigd zijn anders zullen deze niet geaccepteerd worden. Voor grote biljetten krijg je ook vaak een betere wisselkoers. Het is dus verstandig om in één keer een groter bedrag te wisselen. Je kunt echter niets terugwisselen dus hou hier rekening mee. In Yangon is de wisselkoers vaak het best maar ook in de andere grotere plaatsen kun je geld wisselen.
Over het algemeen is Myanmar een veilige bestemming, echter tijdens jouw verblijf dien je de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Let goed op jouw spullen en maak (waar mogelijk) gebruik van een kluisje om geld en paspoort in op te bergen. Verder is het raadzaam om een aantal kopieën van jouw paspoort mee te nemen.
Belangrijk!
Houd tijdens jouw reis door Myanmar altijd in gedachten dat dit land nog geen volledig vrije democratie is. Het uiten van kritiek op het regime is zeer onverstandig. Je wordt geadviseerd demonstraties en samenscholingen te allen tijde te mijden, geen foto’s en/of filmopnames te maken van militairen, politie of demonstraties en de berichtgeving in de internationale media te blijven volgen.
Reisadvies
Wat betreft mogelijke onrusten tussen het leger en etnische groeperingen in de grensgebieden: Alle reizen naar deze gebieden worden ontraden. Voor actuele reisinformatie en advies verwijzen wij je naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
In de zomer is het in Myanmar 4,5 uur later dan in Nederland. In de winter is dit 5,5 uur.
De salarissen in Myanmar liggen laag en de lokale bevolking is daarom erg blij met een fooi. Het is gebruikelijk fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs, kofferjongens en kamermeisjes. De hoogte van het bedrag is uiteraard zelf te bepalen maar als richtlijn kun je het volgende aanhouden:
In restaurants is een fooi van 5% gebruikelijk. Ook mensen die je tijdens het programma ondersteunen, zoals de bemanning tijdens een bootexcursie of de bestuurder van een paard en wagen, stellen een fooi op prijs. Je kunt ongeveer MMK 1000 aanhouden als richtlijn.
Zorg dat je SD-kaartjes voldoende ruimte hebben om al die mooie foto's te kunnen nemen tijdens uw vakantie in Myanmar. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben dan kun je in de steden een SD-kaartje kopen.
Je mag bijna overal fotograferen en filmen. Indien het niet mag of indien je geen flits mag gebruiken dan wordt dit met bordjes aangegeven. Wil je mensen fotograferen of filmen? Vraag dan eerst toestemming. Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.
De verschillen in temperatuur variëren in Myanmar. Neem luchtige katoenen kleding mee en ook wat warms indien je naar de bergen afreist. Controleer het klimaat en de weersgegevens, voordat je jouw koffer inpakt, de verschillen kunnen namelijk groot zijn in Myanmar.
Bij bezoeken aan pagodes en tempels dienen armen en benen bedekt te zijn. Tot slot adviseren wij je schoenen mee te nemen waar je goed op kunt lopen. In het regenseizoen kan een regenponcho of paraplu van pas komen en zijn schoenen met goed profiel aan te raden, omdat het glad kan zijn.
Myanmar loopt naar westerse begrippen achter qua communicatiemiddelen. Jouw mobiele telefoon werkt er niet altijd, controleer dit vooraf bij jouw provider. Let echter goed op de kosten, want dit kan erg duur zijn. Wel is het mogelijk om een lokale simkaart te kopen om hiermee lokaal te bellen.
Ook internet is beperkter beschikbaar, vaak onbetrouwbaar qua verbinding en traag. Jouw hotels zullen vaak wel over internet beschikken, maar het is niet altijd vanzelfsprekend.
De netspanning in het gehele land bedraagt 230 Volt. Er is soms een adapter nodig in verband met andersoortige stopcontacten. Zorg er dus voor dat je er een meeneemt want niet in alle hotels is een adapter beschikbaar.
Het kan ook voorkomen dat er tijdens jouw verblijf stroomstoringen zijn aangezien de elektriciteitsvoorziening vanuit de waterkrachtcentrales, met name in de droge tijd, niet betrouwbaar is. Sommige hotels hebben in zo’n geval een generator beschikbaar om in hun eigen stroom te voorzien. Het is verstandig om zelf bijvoorbeeld ook een zaklamp mee te nemen.
Er zijn diverse manieren om door Myanmar te reizen, zoals per bus, boot, trein of taxi. Dit kan echter soms lastig zijn door de slechte toestand van het wegdek. Per auto reizen is ook vaak vrij duur, doordat er nog altijd weinig auto’s zijn in Myanmar en benzine duur is. Voor grote afstanden is het vliegtuig dus meestal de beste optie.
Voor kleinere afstanden binnen een plaats is de (fiets-)taxi een goede optie. Spreek wel tevoren eerst een prijs af. In sommige plaatsen, zoals Bagan of Ngapali Beach is het ook goed mogelijk om een fiets te huren, waarmee je gemakkelijk zelf overal kunt komen.