Beste reisperiode voor Oman
De beste reistijd om naar Oman te gaan is van oktober tot en met april. In deze maanden is de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 35 graden en is de luchtvochtigheid niet te hoog. Wie in de zomermaanden naar Oman wil reizen, kan het beste de zuidelijke provincie Dhofar bezoeken, waar de jaarlijkse moesson voor een meer aangename temperatuur zorgt.
Klimaat Oman
Het klimaat in Oman is in het algemeen warm en droog. Er heerst een warm woestijnklimaat met weinig neerslag, hete zomers en warme winters. De temperaturen variëren van 15° Celsius in de winter tot 48° Celsius in Muscat of zelfs 54° Celsius in de woestijn gedurende de zomer.
Het klimaat kan in de verschillende regio’s variëren. In de kustgebieden is het gedurende de zomermaanden heet met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Landinwaarts is het in dezelfde periode juist erg droog. In het gebergte en in de zuidelijk gelegen regio Dhofar is het klimaat gedurende het hele jaar vrij mild.
Ook zijn er bepaalde natuurverschijnselen die invloed kunnen zijn op het weer. In Dhofar zorgt de jaarlijkse moesson van juni tot oktober voor een ware metamorfose. De regio verandert dan in een tropische oase met weelderige vegetatie. Ook kan de Siberische wind genaamd de Shimal zorgen voor enige verkoeling. In de hete zomermaanden juni en juli waait er een stevige woestijnwind, afkomstig uit Pakistan. Deze wind kan voor zandstormen zorgen.
Feestdagen en festivals
Op belangrijke feestdagen in Oman kunnen winkels en bedrijven gesloten zijn en is het soms moeilijker reizen. Het is echter wel een unieke belevenis om zo’n dag mee te vieren met de lokale bevolking. Bepaalde musea en overheidsinstellingen kunnen gesloten zijn op feestdagen.
Islamitische feestdagen:
Omdat Oman een overwegend islamitisch land is, sluiten de feestdagen daar ook bij aan. De exacte datum wordt bepaald door de Islamitische maankalender die korter is dan onze zonnekalender. Hierdoor verschuift de datum van een feestdag dus ieder jaar ca. 10 dagen naar voren. Dit zijn de belangrijkste Islamitische feestdagen:
- Ramadan
Jaarlijks houden alle moslims ter wereld in de 9e maand van de Islamitische kalender een vastenperiode, de Ramadan. Dit houdt in dat men 30 dagen lang niet mag eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ook roken, alcohol en seks zijn uit den boze. Moslims herdenken in deze maand dat Mohammed zijn eerste boodschap van God ontving en deze heeft opgeschreven in de Koran en ervaren de Ramadan als een tijd van reiniging van de ziel. Wanneer de zon ondergaat wordt de zogenaamde Iftar maaltijd gebruikt, waarna men op bezoek gaat bij elkaar of naar de moskee gaat om samen te komen.
Vaak wordt er gedacht dat het voor toeristen geen goed idee is om Oman tijdens de Ramadan te bezoeken, maar dit is niet waar. Er heerst juist veel gezelligheid op straat ’s avonds en alles is mooi versierd. Sommige winkels zijn wat beperkter geopend, maar de meeste toeristische attracties zijn normaal toegankelijk tijdens de Ramadan. Als niet moslim ben je niet verplicht om mee te doen aan de Ramadan en kun je dus wel overdag gewoon eten en drinken. Het wordt wel zeer gewaardeerd om dit niet voor de neus van iemand te doen die wel vast. Roken of alcohol drinken in het openbaar worden niet gewaardeerd, maar in toeristische hotels is ook dit verder geen probleem.
- Eid al Fitre (Suikerfeest)
Dit is de eerste belangrijke Islamitische feestdag en wordt ook wel het kleine feest genoemd. Het Suikerfeest wordt gevierd als de Ramadan vastenperiode eindigt. Veel mensen gaan dan naar familie om het feest gezamenlijk te vieren, waardoor het openbare leven zo’n 3 dagen grotendeels stil komt te liggen.
- Eid al Adha (Offerfeest)
Het offerfeest is de grootste Islamitische feestdag. Voorafgaand aan het offerfeest vindt de Hadj plaats, de heilige pelgrimstocht naar Mekka die iedere moslim met voldoende geld minimaal eens in zijn leven moet volbrengen. Verder is het gebruikelijk om een dier te slachten op deze feestdag om vervolgens het vlees te delen met familie, buren, vrienden en de armen. Het is dus een feest van samenkomen en met elkaar delen en erg belangrijk voor alle moslims.
- Muharram (Islamitisch nieuwjaar)
Muharram is de start van het islamitische jaar en valt samen met de Hijrah, de herdenking van de start van de Profeet’s reis van Mekka naar Medina in 622 voor Christus.