Onze reizen kunnen worden aangepast naar eigen wens en tempo. Wil je ergens langer of in een ander hotel verblijven? Of zijn er specifieke plaatsen die je tijdens de rondreis wil aandoen? Wij werken graag een voorstel op maat voor je uit. Maak ons je wensen kenbaar en wij zorgen voor een persoonlijke offerte met een dag-tot-dag programma. Neem hiervoor contact op met onze reisexperts.
Voor Zuid-Afrika heb je geen visum nodig als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Wij raden aan dat je Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas bij vertrekt uit Zuid-Afrika nog minimaal 1 maand geldig is. Let op: indien je door Eswatini (Swaziland) reist, je paspoort nog minimaal 3 maanden geldig moet zijn bij vertrek uit het land. Het kan dus voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een andere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan om contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Je paspoort moet twee lege pagina's naast elkaar bevatten.
Wat neem je verder mee:
Reis je met kinderen naar Zuid-Afrika? Let op de belangrijke regelgeving met betrekking tot het reizen met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika. Dat wil zeggen kinderen jonger dan 18 jaar, of 18 jaar worden tijdens de reis.
Wanneer je met je kinderen naar Zuid-Afrika reist, heb je een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minstens 30 dagen geldig is. Zowel baby’s als kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. De regels gelden voor reizen in en naar Zuid-Afrika, een overstap in Zuid-Afrika en tevens ook voor Namibië.
Je bent niet meer verplicht om een originele geboorteakte of een uittreksel daarvan bij je te dragen als je met minderjarigen reist. Alleen bij uitzondering wordt hier nog om gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer de achternaam in het paspoort niet overeenkomt met het paspoort van het kind.
Welke documenten hebben reizigers nodig?
1. Ouders die met hun kind(eren) reizen:
Ouders die met kinderen reizen (jonger dan 18 jaar, of 18 jaar worden tijdens de reis) hoeven enkel hun paspoorten te tonen als de achternamen overeenkomen. Een geboorteakte of uittreksel daarvan is alleen nodig als dit niet het geval is.
2. Alleenstaande ouders die met een kind reizen:
Lees meer over reizen met kinderen op de website van southafricavisa.com (informatie in het Engels).
Vaccinaties
Laat je altijd ruim voor aanvang van jouw reis adviseren over benodigde vaccinaties. Officieel is voor een bezoek aan Zuid-Afrika geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden er bepaalde vaccinaties aangeraden zoals, D.T.P. (Difterie, Tetanus en Polio), Hepatitis A en Hepatitis B. In de perioden september t/m mei kan voor het Krugerpark, eSwatini (Swaziland) en Limpopo Malariaprofylaxe noodzakelijk zijn.
Zon
De zon is in Zuid-Afrika een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig. Neem een zonnebril mee en een hoed of een pet.
Drinkwater
Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Je kunt overal flessen mineraalwater kopen.
Zuid-Afrika geniet, naar Afrikaanse maatstaven, van een gematigd klimaat met veel droge en warme zonnige dagen. Hierdoor is het land het hele jaar door een geliefde bestemming. Vanwege de hoogteligging van bepaalde gebieden en de nabijheid van de oceaan zijn er echter aanzienlijke temperatuurverschillen tussen het noorden en het zuiden.
De zomers kenmerken zich door warmte, zon en droogte, met een hoge luchtvochtigheid, terwijl de winters koeler, helderder en droger zijn. Het Krugerpark en Eswatini in het noordoosten hebben een tropisch tot subtropisch klimaat en zijn het hele jaar door toegankelijk. De koelere, zonnige en droge wintermaanden maken dit echter de beste tijd om deze regio te bezoeken. In delen van het binnenland heerst een woestijnklimaat.
In de omgeving van Kaapstad en langs de kust heerst meer een Mediterraan klimaat. Hierdoor bloeien Noord en West Kaap prachtig tijdens de Zuid-Afrikaanse lente (tuinroute), maar valt er in de winter, vooral in de West Kaap, ook regen. In de hoger gelegen gebieden kan het in de winter koud worden, dus houdt daar rekening mee. Deze regio staat bekend dat je in de winter alle seizoenen op een dag kan ervaren. Kaapstad is ideaal in de herfst, met aangename temperaturen, zonnige dagen en weinig regen.
Wat betreft de beste reistijd worden de lente (september tot november) en de herfst (maart tot mei) beschouwd als ideaal. In het Zuid-Afrikaanse voorjaar is de noordelijke kaap bedekt met wilde bloemen, wat een spectaculair gezicht is. In de herfst neemt de drukte af, samen met de luchtvochtigheid, en worden de temperaturen aangenaam.
In Zuid-Afrika is de netspanning 220/230 volt. Je hebt een stekker nodig met drie polen. Deze kun je het beste ter plekke aanschaffen. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn.
In Zuid-Afrika hebben ze regelmatig te maken met Load-shedding. Een begrip dat wij niet kennen. Bij Load-shedding kan het energiebedrijf niet genoeg energie leveren waardoor het de elektriciteit op bepaalde momenten uitschakelt.
Er worden verschillende fases gehanteerd en in iedere regio in Zuid-Afrika kan het anders zijn.
De meest guesthouses hebben een generator of zonnepanelen waardoor je er minder van merkt. Het is wel raadzaam om een powerbank mee te nemen. Zo kun je altijd je telefoon opladen.
In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.
Je hebt dus geen jetlag bij reizen van en naar Zuid-Afrika.
Over het algemeen kunnen we stellen dat Zuid-Afrika veilig is om te reizen.
Wel is het raadzaam om uit te kijken in de grote steden en dan vooral Johannesburg en Durban. Ga liever niet na zonsondergang de straat op in de steden en laat je in de townships altijd begeleiden door een lokale inwoner. Het is ook niet verstandig om dure voorwerpen als camera’s, laptops of sieraden te opzichtig bij je te dragen of zichtbaar in de auto te leggen.
De verlichting langs de wegen is vaak summier. Het kan daardoor erg donker zijn als de avond valt. Wees daarom verstandig en probeer om voor zonsondergang in je accommodatie aan te komen.
Zuid-Afrika is vrij informeel qua kleding.
Aangezien Zuid-Afrika een groot land is zijn er verschillende klimaten om rekening mee te houden. Zo kan het in de berggebieden en rondom Kaapstad een stuk kouder worden dan in de warme streken in het noorden. Echter vergeet niet het in deze warme streken en (semi)woestijn flink kan afkoelen ’s avonds. Het is daarom verstandig om laagjes kleding mee te nemen zodat je op alles bent voorbereid.
De omgeving van Kaapstad staat er om bekend dat je in 1 dag alle seizoenen kunt verwachten. Neem daarom bij vertrek naar deze regio ook altijd iets warms mee.
Neem goede (wandel)schoenen mee als je een bezoek brengt aan één van de nationale parken en/of veel gaat wandelen. Vergeet tenslotte niet een zonnebril en pet of hoed mee te nemen als bescherming tegen de zon.
Tijdens onze rondreizen reis je met een eigen huurauto. Zuid-Afrika is één van de meest ontwikkelde landen in Afrika. De wegen zijn prima en de afstanden zijn goed te doen. Bovendien geeft het je de vrijheid om te stoppen waar je maar wilt. In Zuid-Afrika wordt links gereden. Dit went heel snel.
Zuid-Afrika beschikt ook over een goed Uber netwerk in steden als Kaapstad, Stellenbosch maar ook langs de tuinroute en Port-Elizabeth bijvoorbeeld. DIt systeem werkt goed en is veilig. De meeste chauffeurs vinden het alleen maar heel leuk je hun land bezoekt en maken maar al te graag een praatje met je.
Zuid-Afrika heeft ook een goed netwerk van binnenlandse vluchten. Om lange routes over land te verkorten worden deze vluchten vaak gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een binnenlandse vlucht van Durban naar Port Elizabeth.
Valuta
De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand. De Rand is onderverdeeld in 100 cents. Bezoekers mogen per persoon R25.000 het land mee in- of uitnemen; voor buitenlandse valuta of travellercheques bestaan andere limieten.
Geld opnemen
In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal efficiënt pinnen. Ook creditcards zoals Visa, Mastercard (evt. American Express) worden in alle grote steden algemeen geaccepteerd.
Contant geld opnemen kun je het beste doen met je pinpas bij pinautomaten of bij geldwisselkantoren. Zorg er altijd voor je dit op een veilige plek doet zoals bij een bank of in het winkelcentrum. Indien je onderweg gebruik maakt van een creditcard of pinpas, zorg er altijd voor je een transactiebewijs krijgt. Het komt helaas maar al te vaak voor je kaart geskimd wordt en er betalingen worden verricht op jouw naam. Let er daarom ook altijd op dat niemand je pincode kan zien als je betaalt of geld opneemt.
In kleinere steden, dorpen en zeker in kleine winkels of op de markt is pinnen niet altijd mogelijk. Dit geldt ook bij het tankstation in Zuid-Afrika. Betalen met een creditcard kan hier sowieso niet.
Als je buiten Europa gebruik wilt maken van je betaalpas, houd er dan rekening mee dat de meeste Nederlandse banken om veiligheidsredenen de bankpassen standaard hebben ingesteld op gebruik binnen Europa. Je kunt er zelf voor kiezen deze uit te breiden naar 'wereld', zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is.
Borg
In veel landen is het gebruikelijk dat erbij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per pinpas/creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour.
Je mobiele telefoon werkt in bijna heel Zuid-Afrika erg goed. Let wel op de hoge kosten. Informeer altijd even bij je provider wat de mogelijkheden en kosten zijn. Een andere mogelijkheid is om op de luchthaven van bijvoorbeeld Johannesburg een Zuid-Afrikaanse simkaart te kopen of een lokale mobiele telefoon te huren. Je belt dan tegen lokale kosten naar Nederland. Informeer hierbij ook altijd even goed naar de kosten.
In vrijwel de meeste hotels, winkelcentra, horeca, musea en bezienswaardigheden is goede Wi-Fi beschikbaar. Het gebruik hiervan is veelal gratis (op sommige plekken is dit nog wel tegen betaling). Houdt er wel rekening mee dat in afgelegen gebieden zoals nationale parken en Drakensbergen het bereik niet altijd even goed is.
Zuid-Afrika is een zeer fotogeniek land. Unieke landschappen, kleurrijke bevolking en de wilde dieren zullen vele prachtige plaatjes opleveren.
Wanneer je de lokale bevolking wilt fotograferen is het altijd netjes om van tevoren toestemming te vragen. De mensen zijn vaak trots en gaan er echt voor zitten.
Film- en fotomateriaal is op veel plaatsen te koop. Toch is het raadzaam om voldoende materiaal als bijvoorbeeld geheugenkaarten uit Nederland mee te nemen.
In Zuid-Afrikaanse horeca is in een restaurant een fooi van ongeveer 10% gebruikelijk.
Ook gidsen stellen een fooi zeer op prijs. Hun salaris is vrij laag en ze komen ook echt van de fooien rond. 50 Rand per persoon voor een halve dag is gebruikelijk.
In Zuid-Afrika zijn er verschillende belangrijke feestdagen en vieringen. Hieronder vindt je een overzicht van enkele belangrijke dagen:
Als een feestdag op een zondag valt, is de volgende maandag een vrije dag. Houd er rekening mee dat sommige bedrijven en instellingen op deze dagen gesloten kunnen zijn en dat er mogelijk beperkte dienstverlening is op deze dagen.