Bevolking
IJsland is zo’n 20 miljoen jaar geleden geologisch ontstaan en is door de afgelegen ligging lang onbewoond gebleven. In oude geschriften is terug te vinden dat de eerste bewoners die op IJsland kwamen wonen Ierse monniken waren en geen Vikingen. Ze kwamen hier aan het eind van de 8ste eeuw om er een vredig leven te kunnen leiden omringd door de natuur. Toen de Noorse Vikingen kwamen, in de 9e eeuw zijn de monniken gevlucht. Al snel vormde er kleine nederzettingen en was IJsland permanent bewoond. De IJslands taal stampt af van het Oud-Noors. Door de geïsoleerde ligging is de taal vrijwel nog authentiek. Maar 18% van de totale oppervlakte van het eiland is bewoond, met name de zuid- en de westkust, zoals de hoofdstad Reykjavik en omgeving.
Typische IJslandse Cultuur en Traditie
In IJsland zie je typische Scandinavische tradities terugkomen. Zoals bijvoorbeeld het in ere houden van het gebruik van patroniemen in plaats van familienamen. IJslanders hebben een familienaam die bestaat uit de naam van de vader of soms ook de moeder, gevolgd door het achtervoegsel dóttir (dochter van) of -son (zoon van). Zo hebben kinderen in hetzelfde gezin andere familienamen als hun ouders of hun broer en zus van het andere geslacht. Getrouwde vrouwen behouden ook hun eigen naam.
IJslanders geloven in elfen en andere niet-waarneembare wezens. IJsland is een land vol bijzondere natuurverschijnselen. Zoals vulkanen, spuitende geisers, heetwaterbronnen en ijsgrotten. In dit landschap was het makkelijk om te verdwalen en nooit meer teruggevonden te worden.
Zo kregen vaak elfen en trollen de schuld van de mysterieuze gebeurtenissen en onverklaarbare verdwijningen. Ook tegenwoordig beschouwen veel IJslanders elfen nog als iets dat serieus genomen dient te worden. Volgens recente peilingen denkt ongeveer de helft van de bevolking dat hun bestaan mogelijk is. Het zal je wellicht verbazen maar dit geloof gaat zo diep dat bij het ontwerpen van snelwegen, vrijwel altijd om de vermoedelijke onderkomens van elfen heen wordt gebouwd. Families die een nieuw huis willen bouwen, huren soms ook wel eens een elfen kenner in om er zeker van te zijn dat hun bouwgrond niet behoort tot een elfengemeenschap of ander feeënvolk.
IJsland is ook bekend om de IJslandse paarden. Deze kleine maar zeer sterke paarden hebben als bijzonderheid dat ze naast stap, draf en galop nog 2 extra gangen hebben; de tölt en telgang. De paarden worden trouwens al sinds de Vikings periode raszuiver gefokt en er geldt een invoerverbod voor uitheemse rassen.
Natuur
De natuur is IJsland in ongerept en ruig. IJsland is ook constant in beweging. Door de ligging op de Midden-Atlantische Rug groeit het eiland aan door vulkanisme. Ook vrijwel nergens tref je zoveel spectaculaire watervallen, actieve vulkanen, ijsgrotten en heetwaterbronnen aan als op IJsland.
Opvallend is dat je vrijwel geen bomen tegenkomt op IJsland. De vele oerbossen zijn gekapt en in het verleden gebruikt om huizen te verwarmen. Tegenwoordig is ongeveer 90% van alle gebouwen in IJsland geothermisch verwarmd. Kokendheet water wordt opgepompt en via pijpleidingen naar alle uithoeken van het land gestuurd. De geothermische warmte wordt ook gebruikt om groenten kassen te verwarmen waar o.a. tomaten en komkommers worden gekweekt.
Eigenlijk is IJsland 1 groot natuurpark, maar officieel zijn er 3 nationale Parken.
Nationaal Park Snæfellsjökull
De vulkaan ligt op het sprookjesachtige schiereiland Snæfellsnes in het westen van IJsland, waar je een prachtige magische natuur vindt met lavavelden, hoge kliffen en watervallen. Je maakt ook kans om voor de kust walvissen en zeehonden te zien en bijzondere vogelsoorten.
Nationaal Park Vatnajökull
Vatnajökull is ontstaan door de samenvoeging van twee oudere nationale parken: Skaftafell en Jökulsárgljúfur. Het Nationale Park is een van de grootste van Europa en wordt vooral gevormd door de Vatnajökull gletsjer. Onder deze gletsjer, ligt een ijslaag tot wel 950 meter dik. In het park tref je ook andere actieve vulkanen. De gletsjer staat bekend om zijn ijsgrotten. Je kunt hier een bijzondere tocht onder het ijs maken.
Nationaal Park Thingvellir
Dit schitterende natuurgebied maakt deel uit van de Gouden Cirkel. Op weinig plekken ter wereld is de Midden-Atlantische Rug zo goed zichtbaar als hier, Deze loopt dwars door het gebied en de grote vlakte van Thingvellir vormt de scheiding tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische plaat. Je kunt dus technisch gezien met 1 voet in Amerika staan en met de andere in Europa.
De tektoniek heeft hier breuklijnen, vulkanen en kloven veroorzaakt. Voor de IJslanders zelf is dit ook een belangrijke historische plaats. Hier richtten de nakomelingen van Ingólfur Arnarson, die de stichter was van Reykjavik, het eerste IJslandse parlement