Bevolking
De bevolking van Kenia bestaat uit circa 42 verschillende volkeren die van oorsprong uit verschillende delen van Afrika komen. De Kikuyu is met 22% het grootste volk in Kenia. Zij waren van oorsprong boeren maar tegenwoordig wonen zij voornamelijk in de steden en veel mensen in hoge posities zijn Kikuyu. Andere grotere volkeren zijn de Luhya (14%), Luo (13%), Kalenjin (12%), Kamba (11%), Kisii (6%) en Meru (6%). Vele volkeren spreken nog hun eigen taal of dialect. De Maasai vormt 1,5% van de bevolking. De van oorsprong Europeanen, Aziaten en Arabieren vormen tezamen slechts circa 1% van de bevolking. Deze verschillende volkeren zijn op te delen in 3 taalfamilies. De grootste taalfamilie, de Bantoetalen, vind je met name in het midden en zuidoosten van Kenia, de Nilotische talen vind je met name in het westen en de Koesjitische talen vind je met name in het noordoosten. Deze laatste is de kleinste groep. Hoewel Kenia ongeveer 47 miljoen inwoners telt, woont ca. 70% in het zuidelijke deel van Kenia. Het noordelijke deel is dan ook dunbevolkt.
Eten en drinken
Kenia staat niet bekend om de lokale keuken. Als toerist eet je vaak in de hotels en lodges, vooral tijdens een safari, en daar is het eten aangepast aan de internationale toerist. Toch vind je ook hier nog wel eens lokale gerechten. Een echt Keniaans gerecht is ‘ugali’. Dit is een soort pap bestaande uit mais, vlees en groenten. Welke vlees en groeten is afhankelijk van het seizoen. Andere hoofdbestanddelen van Keniaanse gerechten zijn cassave, zoete aardappel, granen, pompoen, banaan en vis. De populairste vis van Kenia is de tilapia. In de buurt van Lake Victoria zul je de nijlbaars veel op het menu terugvinden.
Je vindt ook buitenlandse invloeden terug in de Keniaanse keuken, met name Britse en Indiase invloeden. Zo vind je Britse invloeden veel in de vleesgerechten terug en Indiase invloeden onder andere als je een vegetarisch gerecht bestelt. Ook kun je vaak Indiase curries bestellen.
Ben je gek op koffie en thee, dan kom je in Kenia aan je trekken. In Kenia wordt erg goede koffie en thee geproduceerd op de eigen plantages. Kenianen zijn hier erg trots op, dus je hoeft dan ook niet bang te zijn voor een slecht bakje koffie bij je ontbijt.
Alcohol kun je op de meeste plekken verkrijgen, behalve in bepaalde steden waar de islam de overheersende religie is of in een supermarkt met een islamitische eigenaar. Het bekendste bier van Kenia is Tusker en deze vind je dan ook overal. Wijnen, likeuren en sterke dranken zijn ook volop verkrijgbaar. In de regio van Lake Naivasha wordt zelfs wijn geproduceerd. Leuk om te proeven als je in die regio reist.
Natuur
Kenia heeft een gevarieerd landschap, van savannes tot hooglanden en stranden. Maar de meeste bezoekers komen voor de fascinerende dieren die hier nog vrij leven. Het bekendste beeld van Kenia bestaat uit de uitgestrekte savannes en graslanden, doorspekt met groepjes acaciabomen en lage struiken. Van noord naar zuid loopt de Great Rift Valley, een gebied waar de tektonische platen heel langzaam uit elkaar bewegen. Dit gebied of ‘slenk’ wordt gekenmerkt door heuvels, gedoofde vulkanen en meren. Net onder de evenaar ligt Mount Kenya, een gedoofde vulkaan van 5199 meter hoog en daarmee de hoogste berg van het land.
Nabij de berggebieden is het land vruchtbaar en je vindt hier dan ook veel landbouw. Je vindt hier gebieden met kassen voor groente, fruit en bloemen. Ook vind je er koffie- en theeplantages.
Het kustlandschap heeft weer een geheel ander landschap. Dit is een vruchtbaar en groen gebied, met veel bossen, mangroves en een kustlijn met palmbomen en fruitbomen. Niet ver van de kust ligt het Shimba Hills National Reserve, waar zelfs nog een stukje regenwoud te vinden is.
Kenia is gezegend met een fascinerend arsenaal aan dieren die nog vrij in het wild leven. Het land kent daarom vele nationale parken en reservaten, om de habitat van deze dieren te waarborgen. Op safari proberen de meesten de Big 5 te spotten, bestaande uit de leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel. Maar ook de cheeta, giraf, zebra, gnoe, antilope, krokodil, zwijn, hyena en nijlpaard zijn graag geziene dieren tijdens een safari. Sommige dieren vind je rijkelijk verspreid over het land en sommige vind je alleen in specifieke gebieden. Het land heeft ook een enorme vogelpopulatie, die je vindt in vele soorten, groottes en kleuren.
Klimaat
De evenaar loopt door Kenia, waardoor de dagen ongeveer even lang als de nachten zijn. Het klimaat is redelijk constant, met uitzondering van berggebieden en de kust waar grotere verschillen optreden in temperatuur. Bovendien kent het land geen seizoen, maar zijn er 2 droge en 2 natte seizoenen. Gemiddeld genomen ligt de temperatuur tussen de 27 en 33 graden. In de bergen zoals Mount Kenya blijft het koeler en kan het ’s avonds behoorlijk koud worden. Aan de kust wordt het gemiddeld warmer en er heerst een tropisch klimaat.
Kenia heeft ook te maken met de klimaatveranderingen, dus de seizoenen zijn tegenwoordig wat lastiger te voorspellen. Globaal gezien zijn de seizoenen als volgt in te delen:
- Januari tot en met maart: droog en warm. De dagen zijn helder en dit zijn dan ook ideale maanden om een safari te maken.
- April en mei: de ‘lange regens’. Dit zijn de natste maanden van het jaar. Er vallen meestal elke dag een aantal heftige regenbuien, maar meestal regent het niet de hele dag. Safari’s zijn wat lastiger en reistijden wat langer omdat wegen modderig en minder goed begaanbaar zijn. Onze reizen worden alleen per 4WD landcruisers uitgevoerd, dus safari’s zijn wel mogelijk in deze periode. Het wild is wat lastiger te spotten vanwege de weelderige begroeiing. Daarentegen zijn er ook voordelen om in deze periode te reizen: de dieren in het groen en tussen de bloemen leveren schitterende foto’s op, er zijn heel veel jonge dieren en er zijn weinig andere toeristen, waardoor de prijzen een stuk gunstiger zijn.
- Juni tot en met oktober: droog en warm. In juli komt de grote trek op gang, waardoor de Masai Mara volstroomt met gnoes en zebra’s. Dit is een schitterend natuurspektakel maar daarom ook heel populair. Houd in deze periode dus rekening met grotere drukte.
- November tot en met december: de ‘korte regens’. Dit regenseizoen is minder lang en heftig en ondanks dat er buien kunnen vallen, hoef je in deze periode weinig overlast tijdens je safari te verwachten. Bovendien is het in deze periode rustiger, met uitzondering van de kerstperiode.