Bevolking, cultuur en geloof
De bevolking van Thailand bestaat voor bijna 90% uit Thai. De grootste minderheidsgroep bestaat uit Chinezen, zij hebben zich vrij sterk met de Thai vermengd.
De Thai trokken sinds de 10e eeuw groepsgewijs vanuit Zuid-China het huidige Thailand binnen. In Thailand mengden de Thai met de Khmers, de Mons en andere volkeren. In de 13e eeuw werden ze er de dominante bevolkingsgroep en ontstonden er Thai koninkrijken.
De bevolking is ongelijkmatig over het land verdeeld. De noordelijke hooglanden hebben de laagste bevolkingsdichtheid, terwijl de centrale laaglanden en het zuidelijke deel van het schiereiland dicht tot zeer dicht bevolkt zijn.
In de noordelijke provincies woont een scala van etnische minderheden. De meeste zijn bergbewoners die sinds de vorige eeuw Thailand vanuit het noorden (voornamelijk uit Birma en Laos) zijn binnengetrokken. Een aantal van die volkeren zijn de Akha, de Lisu, de Karen en de Hmong.
Het Theravada-boeddhisme is de belangrijkste godsdienst in Thailand. Boeddhisten volgen de leer van Boeddha, die erop gericht is het lijden van de mens te beëindigen door het verlangen te overwinnen. Tot op de dag van vandaag is het boeddhisme een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in Thailand.
Eten & drinken
De Thaise keuken combineert het beste van Chinese en Indiase culinaire tradities, waaronder noedels, curry's, zoetzure gerechten en exotische kruiden. Waar bestaat een Thaise maaltijd zoal uit? Uitgangspunt is dat alle gerechten vrijwel tegelijk op tafel komen, met uitzondering van de nagerechten. Niemand bestelt voor zichzelf alleen; iedereen neemt naar gelang hij trek heeft.
Er is een grote variatie in het voedselaanbod. Overal kun je lekkere hapjes en gerechten kopen. De Thai zijn hygiënisch en je kunt op markten best een hapje eten. Neem wel een kraampje waar het druk is en laat je vlees of vis goed doorbakken. Het eten is hier goedkoop en het is een leuke manier om met de Thai en het echte lokale eten in aanraking te komen. Rijst is het basisvoedsel, gemengd met verschillende soorten kruiden en vlees. Het echte Thaise voedsel is redelijk scherp, maar er is eveneens milder eten te koop. De Thaise keuken is één van de meest verfijnde in Azië. Aanraders zijn de viskoekjes met zoetzure saus (tod man pla), de green curry chicken (kaeng kiaw wan kai) en de phad thai, een soort Thaise bami.
Verder is er, vooral in de toeristische gebieden, een ruime keuze uit internationale gerechten. Internationale dranken zijn verkrijgbaar, maar probeer vooral ook eens een lekkere fruitshake of een Thais biertje!
Natuur
Bangkok is de bruisende hoofdstad met naar schatting ruim 12 miljoen inwoners en een bijbehorend groot aanbod aan culturele bezienswaardigheden zoals de Grand Palace, een ontelbaar aantal tempels, winkels, restaurants en uitgaansmogelijkheden.
Het noorden is bergachtig met als hoogste punt de Doi Inthanon (2596m) ten zuiden van Chiang Mai. Deze streek is begroeid met teakwouden, rijstvelden en regenwoud. Hier leven in het grensgebied van Myanmar en Laos ook vele bergstammen.
Het noordoosten van Thailand wordt ook wel Isaan genoemd en wordt gedomineerd door het droge Korat-plateau. De regio wordt begrensd door de Mekong rivier in het noorden en de grens met Cambodja in het zuiden. Dit gebied is nog niet zo toeristisch ontwikkeld en biedt nog de mogelijkheid om de Thai in hun echte dagelijkse leefwijze te aanschouwen.
Het centrale laagland is het hart van de Thaise rijstteelt en is rijk aan culturele en historische bezienswaardigheden, zoals de oude Thaise hoofdstad Ayutthaya. De belangrijkste rivier van Thailand, de Chao Phraya, stroomt door dit gebied om tenslotte iets ten zuiden van Bangkok uit te monden in de Golf van Thailand. Ten oosten van Bangkok aan de kust liggen een aantal bekende badplaatsen zoals Pattaya en Jomtien en idyllische eilanden zoals Koh Samet en Koh Chang.
Het zuiden van Thailand is begroeid met een weelderige tropische vegetatie en is het meest toeristische gebied. Voor de kust liggen eilandjes met paradijselijke stranden. De bekendste hiervan zijn Koh Samui aan de oostzijde en het (schier)eiland Phuket aan de westkant. Daarnaast zijn er nog vele minder toeristisch ontwikkelde eilanden te vinden zoals Koh Phangan en Koh Tao, welke een must vormen voor duik- en snorkelliefhebbers.
De uitbundige natuurlijke rijkdom van Thailand is bekend over de hele wereld. Er bevinden zich vele jungles en bossen met een enorme variatie aan bomen, plantensoorten en bloemen. Eén daarvan is de orchidee, het nationale symbool van Thailand.
De overvloed aan vegetatie is de habitat van een indrukwekkende hoeveelheid wilde dieren. Olifanten, beren, apen, tapirs, herten, gibbons en zelfs nog enkele tijgers en luipaarden leven samen met duizenden soorten kevers, vlinders, vogels en vissen. In Thailand's nationale parken komen meer dan 300 soorten zoogdieren voor. Aan de Andaman-kust zijn er vier soorten zeeschildpadden te vinden.
Ligging Thailand
Thailand is geografisch opgedeeld in zes gebieden. Het land grenst aan de landen Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië. Het noorden en westen is bergachtig en grotendeels begroeid met oude regenwouden. De centrale vlakte wordt doorkruist door rivieren, waaronder Thailands belangrijkste rivier, de Chao Phraya. In dit gebied, waar ook de hoofdstad Bangkok ligt, vindt de meeste rijstbouw plaats en bevindt zich Thailands industriële hart. Tevens liggen hier enkele heerlijke strandbestemmingen. Het oosten kent als belangrijkste karakteristieken de rivier de Chao Phraya, het golvende gebergte en de kuststreek met de vele schiereilanden en eilandjes. Het zuiden is één lang schiereiland met van noord tot zuid een langgerekte bergketen, overdekt met tropisch regenwoud. Aan de westkant van het schiereiland ligt de Andaman Zee en aan de oostkant de Golf van Thailand. Langs het schiereiland liggen vele eilandjes.