Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Beide eilanden hebben enorm veel te bieden en beide zijn dan ook absoluut een bezoek waard. Op het Noordereiland vind je bijvoorbeeld een golvend heuvellandschap met grazende schapen, vulkanen of overblijfselen daarvan en geothermische kenmerken zoals geisers en mineraalbaden. Het Zuidereiland staat bekend als het ruigere eiland. Maar liefst tweederde van het eiland bestaat uit berglandschap, wat niet alleen zorgt voor prachtige wandelroutes maar ook uitstekende skilandschappen in de winter. Aan de westkust vind je nog gletsjers en fjorden en er zijn prachtige nationale parken.
Bevolking en Cultuur
Door de geïsoleerde ligging van Nieuw-Zeeland trok dit land pas laat zijn eerste bewoners. Deze eerste bewoners kwamen van de Polynesische eilanden. Van welke eilanden ze precies vandaan kwamen, is niet precies bekend. Ze verspreidden zich over de eilanden van Nieuw-Zeeland en leefden daar als aparte stammen die een vergelijkbare cultuur hadden maar onderling ook grote verschillen in tradities en levenswijze vertoonden. Dat de oorspronkelijke bewoners als één groep worden aangeduid, de Maori, komt door de Europeanen die later arriveerden. Zij zagen de inheemse bewoners als één groep met hetzelfde uiterlijk en dezelfde cultuur.
De eerste Europeaan die in Nieuw-Zeeland arriveerde, was de Nederlandse handelsvaarder Abel Tasman. Hij heeft echter nooit voet aan land gezet, want door miscommunicatie werd zijn bemanning aangevallen door de Maori en al snel verliet hij Nieuw-Zeeland. Pas in de 18e eeuw arriveerde James Cook en vervolgens de eerste Franse en met name Britse kolonisten. In de 19e eeuw werd Nieuw-Zeeland een Britse kolonie en vele Britten maar ook andere Europeanen volgden. Een periode van strijd en ongelijkheid volgde en pas in de 20e eeuw werd dat rechtgetrokken. Leefden Maori voorheen in de binnenlanden, in deze eeuw trokken ze steeds meer naar de steden en woonden ze zij aan zij met de Europeanen, die door de Maori 'Pakeha' werden genoemd. Op dit moment telt Nieuw-Zeeland ruim 4 miljoen inwoners, waarvan circa 68 procent 'Europees' is en circa 15% Maori. De rest van de bevolking bestaat met name uit Aziaten en Polynesiërs. De nationale taal is Engels en ook het Maori is een officiële nationale taal.
Eten en drinken
Vroeger werd het eten in Nieuw-Zeeland bereid zoals in Engeland: flauw en te lang doorgekookt. Tegenwoordig is de Nieuw-Zeelandse keuken enorm verbeterd met een zeer ruime keuze uit de meest heerlijke gerechten. Nieuw-Zeelanders houden van een goed stuk vlees of vis, dus op de meeste menukaarten vind je hierin een ruime keuze. Het favoriete vlees van Nieuw-Zeelanders is lam, biefstuk en hert. Populaire vissoorten zijn mosselen, oesters, witvissen en zalm. Hierbij wordt vaak aardappel in een of andere vorm geserveerd (frietjes, aardappelpuree, gekookt etc.) en groenten. Tegenwoordig zijn er echter ook veel verfijndere Aziatische en Polynesische invloeden in de gerechten te vinden. Ook voor vegetariërs is er heel veel keuze.
Restaurants zijn er volop in Nieuw-Zeeland. Van eenvoudige eetcafétjes tot de meest luxe en trendy restaurants. Van restaurants met heerlijke hartige gerechten tot allerlei buitenlandse keukens zoals Aziatisch en Indiaas. Roken is niet meer toegestaan in restaurants en bars; er is wel vaak een buitenruimte voor rokers ingericht. Overal vind je bars en cafés. Nieuw-Zeelanders houden van bier en wijn en van beide zijn er meestal ook lokale varianten te vinden. Vooral wijn wint steeds meer terrein sinds de Nieuw-Zeelandse wijnen steeds beter zijn geworden. Doe daarom vooral eens een wijnproeverij bij een van de vele wijnhuizen die je tijdens je reis tegenkomt, zodat je zelf kunt ervaren hoe goed de wijnen zijn. De bekendste Nieuw-Zeelandse wijn is de sauvignon blanc. Ben je een verstokte koffiedrinker, dan ben je in dit land aan het goede adres want de Nieuw-Zeelandse bevolking is er ook gek op. In elk modern café kun je een uitstekende koffie, cappuccino of espresso bestellen.
Tenslotte is er de 'hangi'. Dit is niet zozeer een gerecht, maar de Maori manier van voedselbereiding. Aardappelen, groenten, vlees en/of vis worden bij elkaar gelegd op hete stenen in een gat in de grond en vervolgens bedekt. Zo stoomt het eten langzaam gaar. Deze manier van koken wordt door de Maori nog steeds gebruikt bij officiële gelegenheden zoals vergaderingen, begrafenissen en feesten.
Natuur
Het landschap in Nieuw-Zeeland is zeer gevarieerd en divers, vooral als je bedenkt dat de oppervlakte van het land vergelijkbaar is met die van Japan of Groot-Brittannië. Al reizende door Nieuw-Zeeland lijkt het qua landschap alsof je door vele landen reist. Vroeger was de wolindustrie een goed inkomen en daarom werd een groot gedeelte van het land omgetoverd tot grasland voor de schapen. Het gevolg in sommige gebieden is dat je om je heen een zee van golvende weilanden tot de horizon ziet uitstrekken. Daar tegenover zijn er nog vele ongerepte gebieden waar de jungle nog weelderig groeit, vol hoge bomen en vele varensoorten. Andere gebieden zijn ingericht voor de wijnbouw, met wijnranken zover het oog reikt.
De kust bestaat uit vredige baaitjes met rustige goudgele stranden, maar ook ruige stranden waar vogelkolonies op verlaten eilandjes ongestoord nestelen of waar surfers zich kunnen uitleven op de wilde golven. Andere gedeeltes bestaan weer uit prachtige groene fjorden en baaien waar je je ogen uitkijkt. Deze lenen zich uitstekend voor een schitterende cruise. Maar ook de gletsjers aan de westkust zijn indrukwekkend, waar je prachtig overheen kunt vliegen of een wandeling op kunt maken.
Aan de ene kant van het land is nog duidelijk te zien dat Nieuw-Zeeland zich op de 'Ring of Fire' bevindt. White Island aan de noordkust is bijvoorbeeld de enige nog actieve zeevulkaan, die regelmatig rook omhoog puft en soms zelfs nog uitbarst. Her en der over het Noordereiland verspreid vind je nog vulkanen en vulkanische plateaus. Of wat dacht je van de geisers die regelmatig heet water omhoog spuiten, de heetwaterbaden en de borrelende modderpoelen bij Rotorua?
Tenslotte vind je tussen Auckland en Coromandel gebieden zo vlak als Nederland (hier hebben zich dan ook door de jaren heen wat Nederlandse immigranten gevestigd), terwijl op het Zuidereiland een 650 km lange bergketen te vinden is waarvan de hoogste bergtoppen grote delen van het jaar met sneeuw zijn bedekt. Kortom, een reis door Nieuw-Zeeland voert je mee door een uitgebreide caleidoscoop aan landschappen en geen enkele dag is hetzelfde.