Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.
Australië is een enorm groot land en zelfs een heel continent, dat bijna twee keer zo groot is als Europa. Met een bevolking van ruim 26 miljoen is het tegelijkertijd een dun bevolkt land, waardoor je hier nog uitgestrekte, ongerepte landschappen vindt.
Het land is rijk aan een enorme variatie aan landschappen. In dit ene land vind je goudgele stranden, groene oeroude regenwouden en golvende graslanden, maar ook uitgestrekte dorre vlaktes en rode woestijn. In het binnenland kun je urenlang rijden zonder een dorpje of huisje tegen te komen, terwijl je aan de kust vaak van het ene gezellige kustplaatsje naar het volgende rijdt. Naast de vele sfeervolle kleine plaatsen is het land ook rijk aan een aantal bruisende grote steden, die elk weer totaal verschillend zijn.
De grootte van het land, het afwisselende landschap, de vele bezienswaardigheden en de goede infrastructuur nodigen uit tot het zelfstandig ontdekken van dit bijzondere land. Dit kan het beste per auto of camper, waarbij je alle vrijheid hebt om te gaan en te staan waar je wilt. De voertuigen zijn comfortabel en goed, evenals de wegen. Wil je liever van de gebaande paden af, diep de outback in, dan zijn er 4-WD’s beschikbaar die gemaakt zijn voor deze zandwegen.
De staten van Australië
Het land bestaat uit 7 staten met elk hun unieke kenmerken en bezienswaardigheden. In het zuidoosten vind je New South Wales, met de zeer gezellige stad Sydney die het hart van de meeste bezoekers al snel weet te stelen. Daarboven ligt Queensland, met de zonnige Sunshine Coast en Gold Coast, maar ook met vele tropische eilandjes en het magische Great Barrier Reef. In het zuiden, omgeven door New South Wales, ligt het Australian Capital Territory, speciaal gecreëerd om de hoofdstad Canberra te herbergen. Ten westen daarvan ligt Victoria, met de eveneens uiterst gezellige stad Melbourne, en de schiereilanden Mornington Peninsula en Phillip Island. Ten zuiden van Victoria ligt het grote, wederom schitterende eiland Tasmanië.
Vervolgens is de staat South Australia aan de beurt, met de stad Adelaide, het mooie natuurrijke eiland Kangaroo Island, het wijngebied Barossa Valley en een schitterend stuk outback. Helemaal in het westen ligt Western Australia, dat vaak wordt overgeslagen maar naast de mooie stad Perth ook enkele unieke natuurverschijnselen herbergt. Hier vind je vele nationale parken met o.a. de Pinnacles, de Bungle Bungles en de verlaten, ongerepte Kimberley. Tenslotte nog de bijzondere staat Northern Territory in het tropische noorden, waar je Darwin en het Kakadu National Park vindt en zuidelijker het Red Centre met rode woestijnen en het icoon Uluru.
Uiteraard is bovenstaande een zeer korte samenvatting, want in dit enorme land is er overal zo ontzettend veel te zien! Heb je 3-4 weken beschikbaar voor je vakantie in Australië, dan moet je keuzes gaan maken wat je wilt gaan bezichtigen. Dat is lastig, want er is zo veel te ontdekken en de afstanden zijn groot. Maar wat je ook kiest en waar je ook naartoe gaat, het land zal absoluut zorgen voor een onvergetelijke ervaring en smaken naar meer!
Hoofdstad: Canberra
Aantal inwoners: c.a. 26,9 miljoen
Oppervlakte: 7.692.000 km²
Taal: Engels
Klimaat: Gematigd in het zuiden, tropisch in het noorden
Religie: 64% christendom, 19% agnostisch, rest overige religie
Munteenheid: Australische dollar
Elektriciteit: 240 volt/ 50 hertz
Zomertijd: 6-8 uur later
Wintertijd: 7-9 uur later
Australië is een land vol verschillende volkeren en culturen. De eerste bewoners waren de First Nations, die al meer dan 50.000 jaar in het land leefden. Ze vormden vele verschillende stammen, elk met hun eigen talen, tradities en legendes. In 1770 kwam James Cook aan in Australië voor zijn eerste verkenningstocht. Ongeveer 18 jaar later arriveerde een vloot Engelse schepen om het land om te vormen tot een strafkolonie voor Engeland. Dit markeerde de komst van de eerste Europeanen, die voorgoed zouden blijven.
In de 19e eeuw bloeide de mijnbouw, en er brak een goudkoorts uit. Dit trok mensen uit nabijgelegen Aziatische landen aan. Ook steeds meer Europeanen kwamen naar Australië, op zoek naar een beter leven.
Zo ontstond er een multiculturele samenleving. Vooral in de steden merk je dit duidelijk. Grote steden zoals Melbourne en Sydney hebben bijvoorbeeld een Chinatown, waar verschillende nationaliteiten samenkomen. Overal in het land wonen First Nations of hun afstammelingen, vooral in noordelijke plaatsen zoals Alice Springs, Darwin en Cairns.
Hoewel de multiculturele samenleving nu beter functioneert, zijn er in het verleden veel problemen geweest tussen de First Nations en de Europeanen. First Nations nemen het de Europeanen kwalijk dat ze hun leefgebied en manier van leven hebben verloren. Tegenwoordig hebben veel First Nations gemeenschappen een deel van hun land teruggekregen en beheren ze belangrijke culturele plekken, zoals het Uluru-Kata Tjuta National Park. Hoewel het samenleven nog steeds uitdagingen kent, zoals hoge werkloosheid en armoede onder First Nations gemeenschappen, wordt er aan gewerkt om de relaties te verbeteren.
Vroeger was het eten in Australië vooral beïnvloed door de Engelse keuken, omdat veel inwoners oorspronkelijk uit Engeland kwamen. Dit betekende veel aardappelen en flauwe, doorgekookte groenten. Tegenwoordig is de Australische keuken echter flink verbeterd en veel gevarieerder geworden, mede door de multiculturele invloeden.
Australiërs zijn dol op een goed stuk vlees of vis, dus je vindt volop keuze op de menukaarten. Je kunt genieten van een lekkere biefstuk, lamsvlees of zelfs wild zoals kangoeroe, hoewel dat laatste vooral in toeristische restaurants wordt geserveerd. Als het om vis gaat, is de barramundi een lokale favoriet. Vaak worden de gerechten geserveerd met aardappelen in verschillende vormen (frietjes, puree, gepoft, etc.) en verse groenten.
Door de multiculturele invloeden zijn er ook veel Aziatische en Polynesische smaken terug te vinden in de gerechten. Deze worden vaak gecombineerd met de Australische keuken in fusion gerechten. Ook voor vegetariërs is er genoeg keuze, met veel verse groenten uit de regio.
Restaurants vind je overal in Australië, van eenvoudige eetgelegenheden tot luxe en trendy plekken. Er is een breed aanbod, van hartige lokale gerechten tot internationale keukens zoals Aziatisch, Italiaans en Indiaas.
Hetzelfde geldt voor bars en cafés. Australiërs houden van bier en wijn, en er is altijd een ruime keuze. In de wijnregio's is het zeker de moeite waard om de lokale wijnen te proeven. Ook koffieliefhebbers komen hier aan hun trekken. De koffiecultuur is de laatste jaren enorm gegroeid, vooral in de steden, en je kunt overal goede koffie vinden. Houd er wel rekening mee dat de wachttijd wat langer kan zijn dan je gewend bent, want in Australië nemen ze de tijd om een goede kop koffie te maken..
Door de grootte van Australië is de flora en fauna enorm divers en gevarieerd. Omdat het continent al zo lang geïsoleerd is, vind je er veel planten, bomen en dieren die nergens anders voorkomen.
In de regenwouden in het zuidoosten, oosten en noorden van Australië groeien oeroude bomen en planten, nog uit de tijd dat Australië deel uitmaakte van het Gondwana-continent. Zo is in de Blue Mountains de Wollemi Pine ontdekt, een boomsoort die naar schatting al zo’n 65 miljoen jaar bestaat.
De bekendste boomsoort van Australië is de eucalyptus, die vooral in de nattere gebieden groeit. Er zijn veel soorten van deze boom en de meeste hebben heerlijk geurende bladeren. In de drogere gebieden zie je veel acacia’s. In bepaalde seizoenen kleuren droge vlaktes en graslanden op door wilde bloemen, wat prachtige landschappen oplevert.
Als je aan een typisch Australisch dier denkt, komt de kangoeroe meteen in je op. Dit iconische dier staat zelfs op het nationale wapen, samen met de emoe, een loopvogel die lijkt op een struisvogel. Australië heeft verschillende soorten buideldieren, zoals de wallaby, de buidelrat en de grote kangoeroe. Andere bekende buideldieren zijn de koala en de wombat.
Naast deze dieren zijn er nog meer unieke soorten in Australië, zoals de echidna, een miereneter met stekels die ook op de 5 cent munt staat. Tot dezelfde familie behoort de bijzondere vogelbekdier, oftewel de platypus. En dan heb je nog de Tasmaanse duivel, een dier dat zelfs beroemd is geworden door tekenfilms.
Australië heeft ook veel reptielen, zoals de zoetwaterkrokodil en de gevaarlijkere zoutwaterkrokodil, vooral te vinden in het noorden van het land. Daarnaast zijn er veel soorten slangen en hagedissen, en zelfs varanen, grote hagedissen die nog in het wild leven.
De vogelwereld is ook rijk vertegenwoordigd. Tijdens je reis kom je veel soorten tegen, van kleurrijke papegaaien en kaketoes tot de grote ibis, die je zomaar door de stad ziet lopen. Ook pelikanen, zwarte zwanen en de kookaburra, een unieke vogel die je vaak eerder hoort dan ziet, zijn volop aanwezig. Ben je een vogelliefhebber? Dan kun je hier je hart ophalen!
Tot slot is er de onderwaterwereld. De koraalriffen zijn vol leven, van de kleine ‘nemo’ tot de grotere papegaaivis. Je kunt ook roggen, kwallen, haaien en dolfijnen spotten. In bepaalde seizoenen trekken walvissen langs de kust, een spectaculair gezicht. In Shark Bay, West-Australië, leeft de bijzondere dugong, beter bekend als de zeekoe, die eigenlijk meer verwant is aan de olifant!
Australië is een groot land, zelfs groter dan Europa. Het zuidelijke deel heeft een gematigd klimaat met vier seizoenen, terwijl het noorden een tropisch klimaat kent met een droog seizoen en een regenseizoen. Omdat Australië al eeuwenlang geïsoleerd is, heeft het land een enorme variëteit aan landschappen, met unieke flora en fauna. Hier volgt een kleine greep uit de verschillende soorten landschappen die je kunt tegenkomen.
Australië heeft maar liefst 25.800 kilometer aan kustlijn, wat het een geweldige bestemming maakt voor reizigers. Hoe je ook reist, je komt ongetwijfeld een keer aan de kust. De Australiërs zelf zijn dol op de zee en veel steden en dorpen liggen aan de kust. De meeste stranden hebben prachtig goudgeel zand en veel zijn rustig en gelegen in kleine baaitjes. Aan de kust vind je ook talloze nationale parken, groene regenwouden, tropische eilandjes en koraalriffen. In het noordoosten ligt het schitterende Great Barrier Reef en in het westen het Ningaloo Reef. Er zijn veel toeristische routes die langs de kust voeren, en het prachtige landschap, de gezellige plaatsjes en leuke uitstapjes zorgen voor onvergetelijke foto’s.
Met zo’n lange kustlijn is het niet verrassend dat er om Australië heen meer dan 8000 eilanden liggen! Bekendere en grotere eilanden zijn Tasmanië en K’gari (Fraser Island), dat het grootste zandeiland ter wereld is. Ook Kangaroo Island, Magnetic Island en Rottnest Island zijn absoluut een bezoek waard. Als je op zoek bent naar paradijselijke eilandjes, maak dan een cruise bij de Whitsunday-eilanden. Uniek zijn ook de Tiwi-eilanden, waar je nog een bijzondere cultuur kunt ontdekken.
In elke staat van Australië is er wel een stukje outback te ontdekken. De outback is een uitgestrekt en ongerept landschap dat soms eindeloos lijkt te zijn. Dit hoeft niet altijd woestijn te zijn; vaak zie je grote vlaktes en verlaten heuvelachtige gebieden. Het gebied is dunbevolkt, en soms kom je urenlang niemand tegen. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn als je de outback ingaat. Soms kun je dit met een gewone auto doen, maar in andere gevallen heb je een 4WD nodig. Terwijl je door zo’n ongerept, woest landschap rijdt, is het mooi om te bedenken dat de pioniers vroeger ook door deze gebieden moesten reizen. In de outback vind je geschiedenis, kleurrijke mensen met bijzondere verhalen, unieke cafeetjes en motels, en grote veehouderijen.
Hoewel Australië over het algemeen een vrij vlak land is, zijn er ook prachtige bergketens te vinden. De grootste bergketen is de Great Dividing Range, die van noord naar zuid door het land loopt en de oostkust van het binnenland scheidt. Zelfs Tasmanië maakt eigenlijk deel uit van deze bergketen. De hoogste berg is Mount Kosciuszko, met een top van 2228 meter boven zeeniveau. Deze berg ligt in de Snowy Mountains, een deel van de bergketen, en is een alpien gebied waar je ’s winters kunt skiën.
Daarnaast zijn er unieke rotsformaties die boven het aardoppervlak uitsteken. De bekendste is Uluru, maar ook Mount Augustus en de Pinnacles zijn goede voorbeelden.
In Australië vind je verspreid over het land meer dan 500 nationale parken. Elk park beschermt ongerepte en unieke landschappen, flora en fauna. In de meeste nationale parken zijn wandelroutes uitgezet, zodat je de bijzondere natuur van dichtbij kunt ervaren. De natuur varieert van groene jungles en hoge watervallen tot uitgestrekte vlaktes, rotsformaties en kust- en zeelandschappen. Ook zijn er nationale parken die de geschiedenis, fossielen en de cultuur van de First Nations van Australië bewaren en beschermen.
Australië heeft meer dan 60 wijngebieden waar je veel verschillende soorten wijnen kunt ontdekken. De landschappen zijn vaak glooiend en heuvelachtig, met wijngaarden die zich tot aan de horizon uitstrekken. De bekendste wijngebieden zijn Barossa Valley, Hunter Valley, Yarra Valley, McLaren Vale en Margaret River. Als je geluk hebt, ben je op het juiste moment in de juiste regio om een wijnfestival te bezoeken.
Ga goed voorbereid op reis met onze praktische informatie over Australië. Of je nu zoekt naar informatie over het klimaat, kleding, valuta of gebruiken. Je vindt het hier!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.